Ekonomide yaşanan kriz iğneden ipliğe her üründe büyük zamlara yol açıyor. Son büyük zam ise simide geldi. İstanbul’da geçen pazartesi yapılan fakat duyurulmayan zam oranı ortaya çıktı. Daha önce 1 lira 50 kuruşa satılan simit fiyatı yüzde 16,6’lık zamla 1 lira 75 kuruşa yükseltildi.

İstanbul Simitçiler Odası Başkanı Ali Yücel tarafından Sözcü’ye yapılan açıklamada, “İstanbul’da Simitçiler Odası olarak tüm kalem ürünlere 25 kuruşluk zam yaptık. Hammadde maliyetlerimiz inanılmaz yükseldi. 60 liraya aldığımız simit unu şu an 100 TL’ye satılıyor. Susam fiyatı 9 liraydı şu an 18 liraya satılıyor. Akaryakıt, doğalgaz ve pekmez gibi ürünlere hiç girmiyorum. Biz de mecburen vatandaşımıza bu zammı yansıtmak zorunda kaldık” denildi. Normal şartlarda simidin fiyatının 2 lira olması gerektiği görüşünü savunan Yücel, “Ancak ‘fırsatçılık’ denir diye 25 kuruşluk bir zam yaptık. Bu yeni fiyat tarifesi tüm simitçi esnafına gönderildi. Artık tüm simitçiler 1.75’den satış yapacak. Benim simit şubelerimin hepsinde şu an zamlı fiyattan satılıyor” dedi.

Asgari ücretlinin zammını solladı

2017 yılında 1 lira 25 kuruş olan simidin fiyatı yılbaşında 1 lira 50 kuruşa yükseltilmişti. Böylece simide yılın ilk 7 ayında yapılan zam oranı yüzde 40’a ulaştı. Böylece simitteki yüzde 40’lık fiyat artışı, sadece yüzde 14 zam alan asgari ücretliyi sollamış oldu. Kamu personeli ve emekliler ise sadece enflasyon oranında zam alabildi.