Cem Celil Lale/HaberAydın

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 26 milyon bedelle kamulaştırılan Kuşadası’ndaki TARİŞ arazisinin kullanım şekliyle ilgili başını eski AKP meclis üyesi avukat Nilgün Öğünçlü’nün çektiği küçük bir grubun başlattığı ilginç kampanya şaşkınlık yarattı.

Kuşadası’nın CHP’li Belediye Başkanı Özer Kayalı’ya yakınlığıyla bilinen ve yardımcısı CHP’li Muzaffer Eryiğit’in de teyzesi olan Nilgün Ögünçlü’nün CHP’li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu hedef alan girişimleri yeni boyut kazandı. Tartışma yaratılan TARİŞ arazisinin hemen yanındaki Kuşadası Belediyesi’ne ait toprak sahada Özer Kayalı’nın betonlaşma içeren projesine ses çıkarmayan Nilgün Ögünçlü’nün başını çektiği 3 kişilik Tariş platformu, zaten büyük bölümü park olacak olan Tariş arazisinin yeşil alan olması içen kampanya başlatması akıllara siyasi hesaplaşmaları getirdi.

Kuşadası sahilinin betonlaşmaya yenilmeyen tek alanı ve sahil şeridinin boş kalan tek arazisi konumunda olan TARİŞ arazisi Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 2,5 yıl önce 26 milyon TL bedelle satın alınarak kamulaştırılmıştı. Büyükşehir Belediyesi, satın aldığı arazide ne yapılacağını Kuşadalılar sormuş ve daha önce Kuşadası’nda görülmemiş şekilde TARİŞ arazisinin önüne sandık koymuştu. Kentin en önemli arazilerinden biri olan TARİŞ arazisiyle ilgili Kuşadalıların karar vermesini isteyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu vatandaşları oy kullanmaya davet etmiş, kendiside TARİŞ arazisinde ne yapılmasını istediğini oy kullanarak açıklamıştı.

Yeşil alan, yeraltı otoparkı, meydan ve kültür merkezi

Binlerce Kuşadalı’nın oy kullandığı TARİŞ referandumundan öncelikle yeşil alan ve yeraltı otoparkı talebi gelmişti. Aynı zamanda meydan ve kültür merkezininde yapılmasını isteyen Kuşadalıların taleplerine kayıtsız kalmayan Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından sandıktan çıkan sonuca göre proje yapılacağı açıklanmıştı. Referandumun ardından sınırsız turizm imarına sahip Tariş arazisinde park, kültür merkezi ve otoparkın bulunduğu proje Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanarak, askıya çıkarıldı.

Çıkar grupları iş başında

Yaklaşan yerel seçimler öncesi siyasi entrika çevirmeye başlayan Kuşadası’nın çeşitli çıkar grupları tarafından TARİŞ arazisinde yeşil alan olsun kampanyası başlatıldı. Zaten yeşil alan yapılacak araziyle ilgili anlamsız bir kampanya başlatan ve kendilerine Kuşadası Dayanışması adını veren ilginç grubun başını avukat Nilgün Öğünçlü’nün çektiği iddia edildi.

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın siyasi olarak zorlandığı her dönemde kendisini siper eden avukat Nilgün Öğüçlü’nün Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne karşı olan tavrının, kabul edilmeyen bir imar talebiyle ilgili olduğu söylenirken zaten yeşil alan yapılacak bir araziyle ilgili kampanya başlatılmasının art niyetli olduğu düşünülüyor.

Kuşadası Belediyesi mi finanse ediyor ?

Öte yandan kendilerine Kuşadası Dayanışması adını veren grubun Kuşadası Belediyesi’nin kaynaklarından finanse edildiği söyleniyor. Geçtiğimiz günlerde Kuşadası’nda yayın yapan yerel bir gazetede haber yaptıran sözde çevreci grubun haberin çıktığı gazeteyi beş bin adet bastırdığı ve Kuşadası’nın her yerinde dağıttığı öğrenildi.

Gazetenin baskı ve dağıtım giderlerinin Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın talimatıyla Kuşadası Belediyesi’nin kaynaklarından ödendiği söylenirken aynı gazetenin normalde sadece 75 adet basıldığı öğrenildi.

İşte TARİŞ gerçeği ve Öğünçlü ailesine imar kıyağı

Kuşadası, Belediye Başkanı Özer Kayalı tarafından Öğünçlü ailesine yapılmak istenen imar kıyağıyla çalkalanıyor. Her platformda imara karşıyım diye nutuk atan Başkan Kayalı, bundan 15 ay önce belediyeye ait bir yeşil alanı Öğünçlü ailesine üzerinde ev yapılması için belediye meclis kararı almıştı.

Tepkiler geldi, Büyükşehir ‘dur’ dedi

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın imar kıyağına toplumun tüm kesimlerinden büyük tepki gelmişti. Konunun gündeme gelmesiyle Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi ‘kıyak imara’ dur demiş ve geri göndermişti. Herkes konunun kapandığını düşünürken Özer Kayalı bu kez, Başkan Yardımcısı Muzaffer Eryiğit’le akrabalık bağı olan Öğünçlü ailesinin tartışmalı imar talebini yeniden meclis gündemine aldı.

Yapılan araştırma korkunç gerçeği ortaya çıkarttı

Yapılan araştırmada Özer Kayalı başkanlığındaki Kuşadası Belediye Meclisi tarafından 3 Temmuz 2014 tarihinde yapılan olağan toplantıda Öğüçlü ailesinin Bayraklıdede Mahallesi’nde ki arsasında imar plan tadilatı kıyağı yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Skandal bununla bitmedi

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve Belediye Meclisi tarafından yapılan skandallar bununla da bitmedi. Her yerde imara karşı olduğunu söyleyen Özer Kayalı’nın ve imar komisyonunun önerisiyle aynı parseller içerisindeki Kuşadası Belediyesi’ne ait bir yeşil alanın ev yapılmak üzere Öğüçlü ailesine peşkeş çekildiği iddia edilmişti.

İmar Komisyonu Başkanı yakın akrabaları

Kuşadası gündemini uzun süre meşgul eden ve büyük tepkilere neden olan “Kayalı’nın Öğüçlü ailesine imar kıyağı” girişiminin geçmişi ise büyük şaşkınlık yaratıyor. Kuşadası’nda infiale neden olan imar plan tadilatı ve belediyeye ait yeşil alanın peşkeş çekilmesi olayında başrolü Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı ve İmar Komisyonu Başkanı Muzaffer Eryiğit ve her önüne gelenin imar plan tadilatına dava açan Nilgün Öğünçlü’nün Merhum Kayınpederi Hüseyin Öğünçlü’nün varisleri yer alıyor.

Bayraklıdede Mahallesi’nde Ramada Oteli’nin karşısında ve Anadolu Lisesi’nin hemen yanında bulunan Avukat Nilgün Öğüçlü’nün Merhum Kayınpederi Hüseyin Öğünçlü’ye ait iki kar imarlı arsa için geçmiş yıllarda defalarca Kuşadası Belediyesi’ne başvuruda bulunulmasına rağmen bu imar plan tadilatı talepleri belediye meclisleri tarafından hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilmişti. Mart 2014 seçimlerinde Özer Kayalı Belediye Başkanı, Avukat Nilgün Öğünçlü’nün yakın akrabası Muzaffer Eryiğit de hem başkan yardımcısı hem de imar komisyonu başkanı olunca Avukat Nilgün Öğünçlü’nün yakınları yeniden belediyeye başvurarak imar plan tadilatı talebinde bulunmuştu. İmar savaşı nutukları atan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ise talep Öğünçlü ailesinden gelince bu duruma olur vermişti. Talebi inceleyen Muzaffer Eryiğit başkanlığındaki imar komisyonuda jet hızıyla olur raporu vererek, talebi Kuşadası Belediye Meclisi’ne getirdi.

Büyük bir gizlilik içerisinde yürütülen ve isim kullanılmayan, emlakçılar üzerinden yürütülen imar plan tadilatı çalışması 3 Temmuz 2014 tarihli belediye meclis toplantısında kabul edildi. Alınan karara göre; Avukat Nilgün Öğünçlü’nün yakınlarına ait imar plan tadilatı talebi kabul edilirken, manzaralı bölümde bulunan belediyeye ait yeşil alan Öğünçlü ailesine verildi. Karşılığında ise Rüya Villalarının bitişiğindeki çukur bölgede bulunan atıl alan Kuşadası Belediyesi’yle takas edilmişti. Bu şekilde hem Öğünçlü ailesinin arazisine değer üzerine değer katılırken hem de arkadaki Doğaköy ve Rüya Villalarının manzaraları kapatılarak, o bölgedeki tüm evler mağdur edilmişti. Kuşadası Belediye Meclisi’nden geçen ve hemen ardından Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderilen skandal karara, yaklaşık 150 kişinin yaşadığı Doğaköy sakinleri itiraz etti. Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne başvuran Doğaköy sakinleri kararın iptal edilmesini istedi. Kuşadası Belediyesi’nin Öğünçlü ailesine imar kıyağını inceleyen Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi kararı kabul etmeyerek geriye gönderdi.

Öğünçlü’nün ‘iki yüzü’

Şimdi tüm Kuşadası, nasıl olur da böyle önemli bir imar skandalı ve yeşil alan peşkeşin kamuoyundan gelen tepkiler ve Aydın Büyükşehir’in red kararına rağmen yeniden Kuşadası Belediye Meclisi’ne getirilir, bu sorunun cevabını arıyor. Ayrıca, her fırsatta imar konularında ahkam kesen Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ile başkan Yardımcısı ve imar komisyonu Muzaffer Eryiğit’in arada akrabalık ve hısımlık ilişkileri varken böyle skandal bir imar plan tadilatına ve yeşil alan peşkeşine izin vermesi için her yolu denemeye devam etmesi de kamuoyunda büyük yankı yarattı. Bunun yanında yıllardır yedi düvelin imar plan tadilatlarını takip eden ve imar katliamı var diyerek haklı haksız onlarca dava açan ve iptal kararı aldıran Avukat Nilgün Öğünçlü’nün Kayalı-Ögünçlü ailesi arasındaki bu imar skandalı ve yeşil alan peşkeşi karşısında talebin yeniden Kuşadası Belediye Meclisi’ne gelmesi karşısında nasıl bir tutum takınacağı da merak ediliyor.

İşte o itiraz!

Kayalı tarafından Ögünçlü ailesine yapılan imar kıyağının iptal edilmesi için bölgede yaşayan yaklaşık 150 kişi itirazda bulundu. Belediyeye ait yeşil alanın Ögünçlü ailesine peşkeş çekilmesi üzerine Doğaköy sakinleri tarafından Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yapılan itirazın tam metni şöyle: AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞINA Konu: Aydın İli, Kuşadası İlçesi, Türkmen Mahallesi, 454 Ada, 3 Parselde bulunan arsa ile ilgili, 03/07/2014 tarih, 221 karar no ile kabul edilen 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Plan Değişikliğine itirazlarımızın sunulması hakkında.

Aydın İli, Kuşadası İlçesi, Türkmen Mahallesi, 454 Ada, 35 Parselde yer alan arsaya ilişkin hazırlanan ve kabul edilen 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Plan Değişikliği komisyon raporunda belirtildiği gibi, salt bir 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına uyum sağlayan bir plan değildir. Halihazırda mevcut 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında gösterilen yeşil alanın yeri değiştirilerek uyumsuzluk giderilmemiş, bilakis yeni bir kaosun başlangıcı olmuştur.

Mevcut yeşil alanın doğu sınırında yer alan, yapılaşmasını 2002 yılında tamamlayan Doğaköy Konut Yapı Kooperatifi sakinlerinin önüne konut yapılaşması getirilerek sakinlerin; hem yeşil alan - park ihtiyacı engellenmiş, sitenin nefes alma koridoru kapatılmış, hem de manzara etkisinin yok olmasıyla konutlarda değer kaybı yaşanmıştır.

Diğer yandan arsanın diğer ucuna aktarılan yeşil alan - park ile mevcut yeşil alan - park arasında kot farkı bulunmaktadır. Başka bir deyişle mevcut park alanı yüksekte, yeni planlanan alan çukurda kalmaktadır. Bu yönüyle de yapılan plan tadilatı plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmuş, kamu yararı güdülmemiş ve mülkiyet sahibine manzaralı yerden konut yapma imkanı sağlanarak rant elde edilmiştir. Şüphesiz; bu plan tadilatı ile yapılması planlanan konutların değeri haksız bir biçimde arttırılmıştır. Buna mukabil Doğaköy konutlarının önü kapatılarak site sakinleri gerek maddi gerekse manevi olarak zarara uğratılmıştır.

Ayrıca; planda sözü edilen komşu parselin tamamı Uygulama İmar Planında Belediye Tesis Alanı olarak görünmesine rağmen parsel özel mülkiyettir ve üzerinde ruhsatsız bir biçimde yıllardır restaurant olarak kullanılan gecekondu niteliğinde bir yapı bulunmaktadır. Gecekondu yanına kaydırıldığı ifade edilen yeni park alanının sosyal altyapı standartlarına olan etkisinin de ne olabileceği ayrıca düşündürücüdür.

Sonuç olarak ; yapılan plan değişikliğinde kamu yararı yoktur. Bilakis Doğaköy sakinlerinin görüşü de alınmadan parsel malikine haksız kazanç imkanı verilmiştir.

Teknik ve nesnel gerekçelere dayandırılmadan, yeterince araştırılmadan hazırlandığına inandığımız bu plan değişikliğine ve alınan değişiklik kararına itiraz ediyoruz. İtirazımızın kabulünü, alınan kararının iptalini saygılarımızla arz ederiz.

Doğaköy sakinleri olarak, bir önceki yönetimce de red edilen bu planın kabulü halinde gerekli yasal müracaatları yapacağımızı bilgilerinize sunarız.