Cem Celil Lale/HaberAydın

Yapılan son zamlar kısıtlı bütçeyle geçinmeye çalışan vatandaşları isyan ettirdi. Geçtiğimiz gün elektriğe yapılan yüzde 8.8 oranında zamdan sonra yeniden yüzde 2.9 oranında zam yapıldı. Yine geçtiğimiz günlerde benzinin litresinin de 6 liraya çıkması vatandaşı çileden çıkarttı.

Son günlerde Türkiye’de çeşitli tüketim kalemlerine gelen zamlar vatandaşı isyan ettirdi. Özellikle dar gelirli vatandaşlar yapılan zamları sert bir dille eleştirilirken iktidar milletvekilleri tarafından konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yüksek sesle konuşulması gerektiğini düşünüyor.

Benzinin litresi 6 lira oldu

Benzine aynı hafta içerisinde 2 kez zam yapılması üzerine ortalama litre fiyatı 6 liraya yükseldi. 2018 yılının başından itibaren benzin yüzde 6,5, motorin ise yüzde 4.5 zamlandı. Yapılan zamlar nedeniyle beli bükülen vatandaş AK Partili milletvekillerine ‘Vatandaşın sesini duyun’ çağrısı yaparken benzinde yapılan anormal artış nedeniyle arabaya binmeye korktuklarını söyledi. İktidar milletvekillerine “Ata mı binelim?” şeklinde seslenen vatandaşlar vergi yükünün hafifletilmesini istiyor.

Benzinden alınan KDV ve ÖTV, litre fiyatının iki katından daha fazla

Yılbaşından itibaren yüzde 6,5 oranında zam yapılan benzin fiyatlarında durum bir hayli kötü. Vatandaşın satın aldığı 1 litre benzinden devletin aldığı vergi benzinin litre fiyatının iki katından daha fazla. Aynı zamanda 1 lira 88 kuruş üzerinden satıldığı öngörülen motorin üzerinden ise 2 lira 56 kuruş vergi alınıyor.

Vatandaşa 6 liradan satılan benzinde ürünün maliyeti fiyatın yalnız yüzde 30’luk bir kısmını oluştururken geriye kalan oran devlete ödenen vergi ve şirketlerin gelir payından oluşuyor.

Elektrikte zama zam

Geçtiğimiz günlerde elektriğe yapılan yüzde 8.8 oranında zamdan sonra yine yüzde 2.8 oranında zam yapılması vatandaşın bütçesini sarstı. Dar gelirle hayatını devam ettirmeye çalışan vatandaşlar temel tüketim kalemlerinden biri olan elektriğe toplam yüzde 11,6 oranında zam yapılmasının ‘kabul edilemez’ olduğunu söylüyor.

Vatandaş iktidar milletvekillerine yüklendi

Her ay faturasını ödemekte zorluk çektiğini söyleyen vatandaşlar, “Elektrik temel giderlerimizden bir tanesi. Her ay faturayı ödemekte zaten zorlanıyorduk. Şimdi yapılan yeni zamlarla gözlerini vatandaşın 3 kuruşuna diktiler. Enerji Bakanlığı’ndan, Ak Parti milletvekillerinden sesimizi duymalarını istiyoruz. Zamlar belimizi büküyor. Binlerce lira maaş alan, her türlü özel imkanları kullanan milletvekillerinden vatandaşın sesi olmalarını istiyoruz. O koltuklarda boşuna oturmasınlar. Gelsinler bir eve nasıl geçiniyor dinlesinler. Artık yeter” ifadelerini kullandı.

Erdem, Savaş ve Öz sessizliğini koruyor

Konuyla ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Aydın milletvekilleri Abdurrahman Öz, Mehmet Erdem ve Mustafa Savaş’tan herhangi bir açıklama yapılmıyor. Sosyal medyada yaptıkları ziyaretlerin fotoğraflarını paylaşan AK Parti Aydın milletvekillerinin sessizliği vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanırken özellikle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde vatandaşların hakkını korumak için çalışma yapmaları isteniyor.