Dünya’da Antep Fıstığı

Geri kalanlar Arizona, New Mexico ve batı Teksas'ta üretilmektedir. Dünya fıstığı üretiminin % 24'ünü Amerika Birleşik Devletleri oluşturuyor. Geri kalan %67’lik oranı, başta İran, Suriye ve Türkiye olmak üzere Ortadoğu karşılamakta. Çin üretiminin yüzde 6'sını, diğer ülkeler ise yüzde 3'ünü oluşturuyor.

Kuru iklim

Antep fıstaki ağaçları, en fazla fıstığı, kuru, düşük nem oranı ve serin ancak soğuk kışları olmayan kurak yarı çöl ortamında üretirler. Sıcak mevsimlerde büyüyen antep fıstığıağaçları yine bu aylarda ısınmaya başlar. Yaz sıcaklıkların da yaklaşık 37-38 C’ de çok miktarda ve iyi fıstık üretilebilmektedir. Antep fıstığı ağaçları yüksek irtifalarda, çekirdek gelişimini destekleyemeyeceği için 4.500 feet'in (1.371,600 metre) üzerindeki rakımlara dikilmemektedir.

Antep fıstığı bahçeleri, çiçekleri tozlaştırmak için sık sık ama yumuşak bahar rüzgarlarına sahip bölgelerde dikilir. Sonbaharda yaprakları dökülmeden sonra antep fıstığı ağaçları,-9 C ile 7C (15F - 45F) arasında değişen sıcaklığa ve yaklaşık 6 haftalık bir kış uykusuna ihtiyaç duyarlar. -12 C’nin (10 F) altındaki soğuk hava ısısı ağaçları öldürür.

Olumsuz hava

Antep fıstığı üretimi olumsuz hava koşullarından ciddi şekilde zarar görebilir. Ağaçlar kötü hava şartlarına dayanabilir, ancak ürün üretimi zayıf düşecektir. Hafif kış sıcaklıkları 7 C’nin (45 F) altına düşmesi, ıslak veya nemli yazlar düşük üretim ve düşük kaliteli çekirdeklerin oluşmasına yol açacaktır. Islak yazlar, zehirli afla toksin mantarın bulaşmasını teşvik edebilir. İlkbahar çiçek açma mevsiminde güçlü rüzgarlar veya şiddetli yağışlar tozlaşma olayına müdahale edebilir ve meyve setini düşürebilir.

İdeal Koşullar

Başarılı bir antep fıstığı ağacı, 7.1 ila 7.8 arasında bir pH aralığında tutulursa, her yıl kaliteli meyve üretecektir. Biraz fazla alkalin bir ortama sahip olan fıstık ağacı pH'ına göre bir miktar farklılık gösterebilir ve gerekirse yüksek alkaliliğe dayanabilir. Antep fıstığı ağacının köklerini derinden yayma kabiliyeti, değişen pH düzeylerine toleransı için kilit faktördür. Sert pH'lı lokalize bir alanla sınırlı olmak yerine, taş zeminler gibi birçok toprak tipi içerisinde nemi ve besin maddelerini arayabilir.

Asidik Zemin Etkileri

PH seviyesi 7'nin altına düşen ortamlarda, fıstık ağacı için besin olarak topraktaki elementler daha az kullanılabilir hale gelir. Örneğin, fosfor, asitli ortamda ağacın kökleri tarafından kolaylıkla absorbe edilemez, bu da bir besleyici eksiklik oluşturur.Toksit seviyeleri asitlik ile birlikte artabilir; Alüminyum hazır olur ve toprak düşük bir pH'ta kalırsa ağaca zarar verebilir.

Toprak tadilatı

Ağacınızın bahçe alanındaki pH aralığı ile ilgili endişeleriniz varsa, temel bir pH metre, günlük izleme için pratik bir araçtır. PH'nı ideal aralıkta tutmak için, üst toprak üzerinde kireç ve sülfat kullanın. Amonyum sülfat gibi çeşitli sülfat karışımları, daha düşük pH, zemin kireci ise pH'ı artırmak için kullanılabilir. 7.1 ila 7.8 arasındaki ideal pH aralığı nötre yakındır çünkü değişiklikler toprağın dengeli kalmasını sağlamalıdır.

Su Hususları

Antep fıstığının ağacı için gevşek, nemli topraklar en iyisidir, çünkü su toprak ceplerinden derin köklere kolayca geçebilir. Topraktaki hidrojen iyonları, pH seviyesini yansıtır ve elemental besin maddelerinin bulunduğu suyla etkileşime girer. Toprak boyunca sağlıklı su hareketi, pH seviyesiyle dengeyi korurken, köklerin gerekli besin maddelerini sudan çekmesini sağlar. Aşırı pH seviyeleri, köklere olan besin maddelerini azaltır ve bu da boğulma ve ölüme yol açabilir.