Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak Muharrem İnce’yi göstermesi ile ilgili “Sayın Kılıçdaroğlu kendi koyduğu kriterleri kendi çiğnedi. Türk halkından nasıl oy isteyecek merak ediyorum” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet SözcüsüBekir Bozdağ,CHPGenel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yedi seçimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında kaybettiğini belirterek, "Sekizinci defa kaybı göze alamadığı için adaylıktan vazgeçtiğini, yerine kaybı fazla üzmeyecek birini aday yaptığını düşünüyorum." dedi.

Bozdağ, Bangladeş'in başkenti Dakka'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 45. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nın açılış oturumunun ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantıda Türkiye adına bir konuşma yaptığını hatırlatan Bozdağ, Bangladeş'in 45. Dışişleri Bakanları Konseyinin başkanlığını üstlendiğini belirtti.

Toplantının bildirisinde Türkiye'nin taleplerinin de yer alacağını aktaran Bozdağ, Kıbrıs'la ilgili alınan bir kararın da bulunduğunu ifade etti.

Bekir Bozdağ, Türkiye'nin, İİT'nin İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığına Büyükelçi Musa Kulaklıkaya'yı aday gösterdiğini bildirdi.

Bir gazetecinin, CHP'nin cumhurbaşkanı adayınınMuharrem İnceolduğunu belirtmesi üzerine Bozdağ, adaylığın, İnce ve CHP için hayırlı olması temennisinde bulundu.

'CHP'LİLER ÇILDIRMA NOKTASINA GELMİŞTİ'

CHP'nin cumhurbaşkanı adayını belirleme sürecinde git geller yaşadığını kaydeden Bozdağ, "CHP, nihayetinde CHP'lilerin sabrını taşırma noktasına getirmişti. Adeta CHP'liler çıldırma noktasına gelmişti. Seçim süreci tamamlanmadan adayını açıklamış olması son derece önemli." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, cumhurbaşkanı adayının vasıflarına ilişkin bazı kriterler koyduğunu hatırlatan Bozdağ, Kılıçdaroğlu'nun, kendi koyduğu kriterleri çiğnediğini ifade etti.

"BÜYÜK BİR ÇELİŞKİ"

"Kılıçdaroğlu, kendi koyduğu kriterlere uymayan bircumhurbaşkanı adayıiçin Türk halkından nasıl oy isteyecek, merek ediyorum." diyen Bozdağ, şöyle devam etti:

"'Bir genel başkan olarak, milleti kucaklaması cumhurbaşkanı adayı olarak çok zor' diyor ama bir parti üyesinin milleti kucaklayabileceğine inanan yaklaşımı taşıyor. Bu da ayrıca büyük bir çelişki olarak duruyor. Genel başkanın yapamadığı, yapamayacağı kucaklama ve tarafsızlığı partinin genel başkanlığına iki defa aday olmuş ama Kılıçdaroğlu'na karşı kaybetmiş, parti üyesi birisi nasıl yapacak? Bunu da herhalde izah etme ihtiyaçları var diye düşünüyorum."

Bozdağ, Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına aday olarak çıkacak cesareti gösteremediğine işaret etti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, genel başkanlık yarışında iki defa yendiği birini Erdoğan'ın karşısına aday olarak gösterdiğini anlatan Bozdağ, Kılıçdaroğlu'nun, iki halk oylaması, üç milletvekilliği, bir mahalli idareler ve bir cumhurbaşkanlığı seçimi olmak üzere yedi seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısında kaybettiğini vurguladı.

"KAYBI FAZLA ÜZMEYECEK BİRİNİ ADAY YAPTI"

Bozdağ, "Kılıçdaroğlu, 7 seçimde Cumhurbaşkanımızın karşısında kaybetti. Sekizinci defa kaybı göze alamadığı için adaylıktan vazgeçtiğini, yerine kaybı fazla üzmeyecek birini aday yaptığını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Türk milletinin oylarıyla 24 Haziran'da kimin cumhurbaşkanı olacağının belirleneceğine işaret eden Bozdağ, şunları söyledi:

"Milletin arasında geziyoruz, milletimizin tepkilerine, tercihlerine bakıyoruz, şu anda seçimin kazananı belli. Kaybedenin CHP içinde kim olacağı belli değil. Seçimden sonra Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı, ben Allah'ın takdiri, aziz milletimizin desteğiyle sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olacağına inanıyorum. Seçimin akabinde de CHP'de büyük bir değişim yaşanacağına inanıyorum. Acaba seçimden sonra CHP içinde kaybeden Kılıçdaroğlu mu olacak yoksa Sayın İnce mi olacak? Burada Kılıçdaroğlu'nun ince bir oyunu var mı yok mu, kendi oyunun altında mı kalacak, İnce'yi tasfiye mi edecek, göreceğiz. Esasında bu seçimin şu anda bilinmeyeni CHP'deki değişimin nasıl olacağı yönündedir. Çünkü kesinlikle seçim sonucunda CHP'de bir değişim yaşanacaktır."

Bekir Bozdağ, İnce'nin, Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekili seçiminde aldığı oydan daha fazla oy aldığında Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlık koltuğunda fazla oturamayacağının aşikar olduğunu kaydetti.

Muharrem İnce'nin, CHP'nin milletvekili seçiminde aldığı oyun altında bir oy aldığında CHP içi yarışta kaybedeceğinin de aşikar olduğunu belirten Bozdağ, "Seçimler CHP içi siyasal rekabet bakımından önemli." dedi.

"YA KILIÇDAROĞLU YA DA İNCE VEDA ETMEK ZORUNDA KALACAKTIR"

Bozdağ, "Sonuçta ya Kılıçdaroğlu siyasete veda etmek zorunda kalacak ya da Sayın İnce veda etmek zorunda kalacaktır. Bunu hep beraber göreceğiz. İnce oyun yapan Kılıçdaroğlu, oyununun altında mı kalacak yoksa Sayın İnce, CHP'nin parlamento seçiminde aldığı oydan daha fazla oy alarak CHP'nin başına mı oturacak hep beraber bunu göreceğiz." diye konuştu.

AK Parti ile MHP'nin, hem milletvekili hem de cumhurbaşkanı seçiminde ittifak yaparak ikisinde de bir iddia ortaya koyduğunu aktaran Bozdağ, CHP'nin içinde yer aldığı ittifakın, milletvekili seçimi için geçerli olduğunu ifade etti.

Bozdağ, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ittifakını hatırlatarak, bu partilerin sadece milletvekili seçiminde ittifak yaptığını belirtti.

Söz konusu partilerin cumhurbaşkanı seçiminde ittifak yapmamasıyla, bu seçimde göstermelik olarak yer alınacağının, esas yarışın milletvekili seçiminde yapılacağının görüldüğüne değinen Bozdağ, bunu da "havlu atmak" olarak nitelendirdi.

Bekir Bozdağ, cumhurbaşkanı seçimini kazanma iddiaları olmayan söz konusu dört partinin, cumhurbaşkanı seçimlerini ikinci tura bırakma gayretinde bulunduğunu, şimdiden kazanamayacağını bilenlerin bir yarış içine girdiğini aktardı.

"UMARIM İNCE'Yİ BU YOLDA YALNIZ BIRAKMAZLAR"

Bu motivasyonun söz konusu partileri başarıya götürmeyeceğini bildiren Bozdağ, kazanmaya inanmayanların başarı elde etmesinin, Türkiye'ye başarı hikayesi yazdırmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Bozdağ, CHP'nin başını çektiği ittifakın cumhurbaşkanlığı seçimine değil de parlamento seçimine yoğunlaşacağını değerlendirdiğini ifade ederek, "Aksi takdirde bizim yaptığımız gibi tek aday üzerinde ittifak edip, birinci turda kazanma iddiasıyla ortaya çıkarlardı. Bunu yapmadıklarını görüyoruz. Onlar açısından cumhurbaşkanlığı defteri kapanmış gözüküyor, parlamento üyeliği seçimine daha çok asılacaklarını düşünüyorum. Umarım Muharrem İnce'yi bu yolda yalnız bırakmazlar, çünkü öyle bir risk de var." diye konuştu.