Cem Celil Lale/HaberAydın - 2007 yılında çıkartılan jeotermal yasasıyla Aydın’ın topraklarının yüzde 85’i jeotermal kullanımına açılmıştı. Enerji şirketlerinin iştahını kabartan ve rotalarını Aydın’a çevirmelerini sağlayan yasa sonrası Aydın’ın dört bir yanında jeotermal enerji santralleri açılmıştı. Aydınlılar’ın havasını, incirini, suyunu ve toprağını kirleten jeotermal enerji santralleri denetimsizlik nedeniyle insan sağlığına etki eden faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllara oranla Aydın’da görülen kanser vakalarında ciddi bir artış olduğu kaydedildi. Başta sağlıkçılar olmak üzere uzmanların tüm uyarılarına rağmen faaliyetlerini sürdüren jeotermal santraller nedeniyle Aydın’da meydana gelen ölümlerin neredeyse yarısı kansere bağlı.

Santrallerden salınan gaz nedeniyle şehrin büyük bir bölümü çürük yumurta gibi kokuyor. Konuyla ilgili AK Parti’lilerin ‘zararsız’ açıklamalarına karşın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı ölçümlerde Aydın hava kirliliği bakımından en tehlikeli grupta yer alan tek il oldu.