Türkiye'de çalışanlar kadar işsizlere de destek veriliyor. İşsizlik maaşı ile 2 bin 31 liraya varan ödeme gerçekleştirilirken, yeni iş imkanları sağlanıyor, kurslar açılıp günlük ödeme de sağlanıyor. Peki, işsizlik maaşını alabilmek için ne yapmak gerekiyor? İşsizlik maaşını ne zaman alabiliriz? İşsizlik maaşında taban ücret ne kadar? İşsizlik maaşıyla ilgili bilinmeyen bütün detayları Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem cevapladı. İşte detaylar...

İstihdamın önünü açacak birçok teşvik ve uygulamaya imza atılırken, işsiz kalanlar için de çeşitli destek mekanizmaları devreye giriyor. İşşizlerin yeni iş bulana kadar geçen sürede hem hayatlarını devam ettirmeleri kolaylaştırılıyor, hem de yeni bir meslek edinmeleri sağlanıyor. Özellikle işsizlik maaşını almanın önündeki kesintisiz 120 gün engelinin kaldırılması büyük memnuniyet uyandırdı. İşte işsizlere sağlanan 8 destek...

10 AYA KADAR 2.031 LİRA MAAŞ

İşsizler prim şartlarını tamamladıklarında, çalışma sürelerine göre 10 aya kadar süreyle maaş alabiliyor. Bu maaştan sadece damga vergisi kesiliyor. Aylık bin 15 ile 2 bin 31 lira arasında ödeniyor.

İŞBAŞI EĞİTİMi

İŞKUR'a kayıt yaptıran işsizler, işbaşı eğitim programlarına da katılabiliyor. Tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabiliyor.

AYDA 1.010 LİRA HARÇLIK

İşbaşı eğitim programları haftada 45 saat, ayda 26 gün olarak uygulanıyor. Günlük 77,70 lira ödenirken; bu rakam öğrenciler için 58,27, işsizlik ödeneği alanlar için 38,85 lira olarak uygulanıyor. İşsizlik maaşı alanlar, bu kurslara da katılabiliyor. Aylık gelir, harçlık ve işsizlik maaşıyla 3 bin 41 lirayı bulabiliyor.

DANIŞMANLIK HİZMETİ

İŞKUR işsizlere danışmanlık hizmeti de veriyor. İş ve meslek danışmanları işsizlerin istihdamı için destek sağlıyor. Bunun için ilave bir ücret de alınmıyor.

ANNELERE 400 LİRA KREŞ DESTEĞİ

Sanayi mesleklerinde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına ve kurslara katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 lira ödeme yapılıyor.

SAĞLIK PRİMLERİ ÖDENİYOR

İşsizlik ödeneği alan ya da işbaşı eğitim programlarına katılan işsizlerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ile Genel Sağlık Sigortası prim giderleri karşılanıyor. Böylece bu süre içinde işsizin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları sağlık hizmetlerinden diğer sigortalılar gibi ücretsiz yararlanabiliyor..

MESLEK EĞİTİM KURSU

Kuruma kayıtlı işsiz olanlar, 15 yaşını tamamlamak, yetiştirilecekleri mesleğe uygun özelliklere sahip olmak, işverenin aradığı özel şartları taşımak şartlarıyla açılacak kurslara katılıp yeni bir meslek ediniyor..

KURSİYERE HARÇLIK

Kurslar, günlük en az 5, en fazla 8 saat ve haftada 6 günü geçmemek üzere en az 30, en fazla 40 saat olabiliyor. Kursiyer zaruri gideri günlük 30 lira ila 50 lira arasında değişiyor..

STAJ YAPANA SAĞLIK PRİMİ Aralık 2019'da emekliliği hak ediyorum. Aralık'ta ya da Ocak'ta emekliliğe başvurmam arasında maaş bağlama açısından nasıl bir fark olur? Ocak'ta enflasyon oranının artmasıyla hesaplamalarda bazı farklılıklar oluyor. Ancak bir maaşı kaçırmış olacaksınız. Karar sizin..

PRİM GÜNÜ DOLAN KIDEM TAZMİNATI ALIR 1996 yılı sigorta girişim var. Çalıştığım işyerinden kendi isteğim ile ayrılmak istersem kıdem tazminatı alma hakkım var mıdır? (İsmi saklı) SGK'dan prim gününüzü doldurduğunuza dair yazı alırsanız, kıdeminizi alabilirsiniz..

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR Emekli din görevlisiyim. Önlisans mezunuyum. Emekli oldum. 3600 ek gösterge çıkarsa faydalanacak mıyım? (İsmi saklı) Bu konu netleşmedi. Ancak ilk gelen bilgiler 4 yıllık üniversite şartı olacağı yönünde. Tabii kesin değil. Bu konuda yasal çalışmalar Meclis'te devam ediyor. Sonuçlanmasını bekleyelim..

TAZMİNAT FARKI ALAMAZSINIZ 2003 yılında başladığım işyerinden 2010 yılında askerlik nedeniyle, tavan tutardan kıdem tazminatını alarak ayrıldım. 2011 yılında tekrar aynı işe girdim. Emekli olduğumda geçmişte aldığım kıdem tazminatının, tavan farkını alabiliyor muyum? Recep ZENGİN

2010'da aldığınız tazminata ilişkin fark alamazsınız. 2011'den sonra oluşan tazminatınız son brüt maaşınızdan ödenir.