Enflasyon oranları halkın alım gücünün belirlemesinin yanı sıra, milyonlarca memur ve emeklinin de alacağı zammı etkiliyor. Aralık ayı için enflasyon oranı önümüzdeki günlerde açıklanacak, böylece 2022 yılı enflasyonu belli olacak. Aralık ayı enflasyon oranı 2 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 10.00'da açıklanması bekleniyor.

Enflasyon her ay artıyor, vatandaşın alın gücü günden güne düşüyor. Kasım ayında baz etkisiyle enflasyon oranın düşmesine rağmen, vatandaşın cebindeki para buhar olmaya devam ediyor. TÜİK’e göre tüketici fiyatları kasımda yıllık yüzde 84,39, aylık yüzde 2,88 arttı. ENAG ise yıllık enflasyonun kasımda yüzde 170,70 oldu.

ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Aralık ayı enflasyon TÜİK tarafından 2 Ocak 2022 Pazartesi günü duyurulacak. Saat 10:00’da verilerin açıklanması bekleniyor.

ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDEBİLİR

TCMB yılın son enflasyon raporunda Kasım ayından sonra enflasyonun mevcut seviyesinden hızlıca düşeceğini belirterek yıl sonu tahminini yüzde 65.2'ye yükseltmişti.

Hükümet düşük faiz ile üretim ve ihracatı destekleyen bir ekonomi programı uygulayarak kronik cari açığı fazlaya çevirerek enflasyon ile mücadele etmeyi hedefliyor. Dolar/TL'deki 2021 Kasım ve Aralık'ta yaşanan sert yükselişlerin bu yıl olmaması nedeniyle enflasyonda önemli bir baz etkisi oluşuyor. Baz etkisi bir önceki aya göre çift haneli enflasyonun görüldüğü Aralık ve Ocak ayında daha da belirgin hissedilecek. Böylece fiyat artışları devam etse bile yıllık enflasyon önümüzdeki 2 ayda belirgin gerileyecek. Yükselen enflasyona rağmen iktisadi faaliyette ivme kaybının devam ettiğine dikkat çeken Merkez Bankasi (TCMB), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tek haneli faiz çağrısı karşısında politika faizini 150 baz puan daha indirerek %9 seviyesine çekti. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Kasım'da bir önceki aya göre %4.87 arttığını; açlık sınırının ise 7,785 TL ile mevcut asgari ücretin 2,285 TL üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.