Çin’in güneybatısında yer alan Chongqing-Kunming Yüksek Hızlı Demir yolu projesinin önemli bir parçası olan Yiliang Tüneli’nin ana bölümünün bugün temel atma töreni düzenlendi.

Dünyanın en uzun yüksek hızlı tren tünelinin tamamlanmasıyla Çin’in altyapısında önemli bir aşama daha geçilmiş olacak. Yiliang Tüneli’nin sol hattı 24.78 kilometre, sağ hattı ise 24.8 kilometre uzunluğunda olacak. Tünel, dünyada en uzun yüksek hızlı demir yolu tüneli olarak kabul ediliyor.

Yiliang Tüneli, Yunnan Eyaleti, Yanjin İlçesi ve Yiliang ilçesinde yer alıyor. Yüksek dağlar, derin vadiler ve sarp arazinin olduğu bir bölgede bulunan tünelin gömülü derinliği yaklaşık 920 metre olacak. Depremlere, toprak kaymalarına, karstik, kaya patlamalarına ve yumuşak kayaların büyük deformasyonlarına eğilimli olan arazide dünyada ilk kez kullanılan mühendislik yöntemleri hayata geçirildi.

Chongqing-Kunming yüksek hızlı demiryolunun tamamlanmasından sonra, ulusal kapsamlı üç boyutlu ulaşım ağını daha da geliştirecek, Chengdu-Chongqing ekonomik çevresi ile merkezi Yunnan kentsel aglomerasyonu arasındaki bağlantıyı güçlendirecek, demiryolu seyahat süresini büyük ölçüde azaltacak.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı