İğneden ipliğe her ürüne gelen zamlardan gıda sektörü de nasibini aldı. Sokak lezzetlerinin fiyatı cep yakmaya başladı.

Temel gıda ürünlerine gelen zamlar yiyecek sektörünü de etkiledi. Yurttaşın ucuz ve pratik olduğu için tercih ettiği sokak lezzetlerinin fiyatı da ekonomik krizle birikte arttı.

Diğer yiyeceklere göre tercih edilen pilav, sosisli sandviç, ıslak hamburger fiyatları da artık yurttaşa çok gelmeye başladı. Esnaf, artık insanların lezzete bakamadığını sadece karnını doyurmak istediklerini dile getirdi. Cumhuriyet'ten Kader Çukay esnafa ortaya çıkan tabloyu sordu. 

‘ARTIK LEZZETE BAKAMIYORLAR’

Sosisli, ıslak hamburger, tavuk dürüm gibi yiyecek satan esnaf Mazlum Resuloğlu, “Fiyatlar düşük olmasına rağmen yine de insanlar fiyattan şikayet ediyor. Islak hamburger 12 lira. Bu fiyat için bile pazarlık yapıyor millet. İnsanlar artık lezzete de bakmıyor. Sadece karnım doysun demeye başladı. Ücretsiz şekilde gelip yemek isteyen oluyor. ‘Abi açım bana yemek ver’ diyor. Ülkenin durumu belli, çoğu insan sokakta aç geziyor. Elimizden geliğinde yadımcı olmaya çalışıyoruz. 5 ay önce tavuk dürüm 22 liraydı, şimdi 30 lira. Maliyetler arttığı için biz de zam yapmak zorunda kalıyoruz” dedi.

‘İNSANLARIN CEBİNDE PARA KALMADI’

Bir diğer esnaf Mehmet Avcı ise “İnsanların cebinde para kalmadı. Suyun 7-8 liraya satıldığı bir ülkede asgari ücret yok denecek kadar az. İnsanların alım gücü azaldı. Alım gücü azalınca işyerleri zora girmeye başladı. Durum böyle olunca işçi çıkarmak zorunda kalıyoruz. Her hafta fiyatları değiştirmek zorunda kalıyoruz. Çünkü maliyetler artıyor. Örneğin kumpirin ham maddesi patates. Tarladan 2-3 liraya aldığımız patatesi şimdi 14-15 liraya alıyoruz. Kumpirin fiyatı 2-3 ay önce 44 lira civarındaydı. Şimdi 68 lira. Bir ayda 3-4 defa menü değiştiriyoruz. Garsonlar bile artık fiyatları takip edemez oldu” diye konuştu.

‘18 LİRAYDI, 40 OLDU’

Pilav, ayran satan ve ismini vermek istemeyen diğer bir esnaf da piyasaya göre sokak lezzetlerinin daha ucuz olduğunu söyleyerek, “Eskiden maliyetler şimdiye göre daha düşük olduğu için biz de ucuza satıyorduk. Tavuklu pilav ve ayran 18 lirayken şimdi 40 lira. Millet kısmen şikayetçi ama artık onlar da alıştı. Pilavları koyduğumuz plastik tabaklarının kolisi 20 lirayken 40 liraya çıktı. Midye fiyatlarından da bahseden esnaf, “Bundan 5-6 ay önce midyenin bize gelişi 25 kuruş iken biz 1 lira 50 kuruşa satıyorduk. Şimdi gelişi 2 lira 50 kuruş oldu. Biz de 4 liraya satmaya başladık” ifadelerini kullandı.