TÜİK’in haftaya açıklayacağı enflasyon rakamları öncesi, ekonomist Meriç Köyatası gerçek enflasyonu anlattı…

Haziran ayı enflasyon oranı 3 Temmuz pazar gününe denk geldiğinden dolayı 4 Temmuz 2022 Pazartesi günü saat 10:00’da açıklanacak.

Ekonomist Meriç Köyatası, Haziran ayı enflasyonunu yüzde 6.3, Ocak –Haziran arasındaki altı aylık enflasyonu da yüzde 104 olarak ölçtü…

Kişisel Youtube Kanalında açıklama yapan ekonomist Meriç Köyatası, enflasyon ölçümü için şunları söyledi:

“TUİK’in enflasyonuna güvenmiyorum. ENA Grup enflasyonu daha gerçekçi. Ancak ENA Grup da enflasyonu ölçerken, TUİK’in sepetini kullanıyor. Benim itirazım TUİK sepetine. O nedenle, kendi tüketim harcamalarını dikkate alarak bir sepet hazırladım. Benim sepetim de belki toplumun tümünü yansıtmayabilir ama TUİK’’ten daha gerçekçi olduğunu, sokaktaki enflasyonu yansıttığını söyleyebilirim. Örneğin, TUİK’te gıda harcamalarının enflasyondaki payı yüzde 25 iken, benim sepetimde yüzde 35.

Haziran ayında, sebze meyve fiyatları, baklagillerin fiyatları düşmesine rağmen, başta ekmek ve süt ürünleri olmak üzere et ve balıktaki artış nedeniyle gıda fiyatları yüzde 5.2 arttı. Benim sepette, ev eşyası, tamir bakım, giyim fiyatlarında Haziran ayında yüzde 21 düşüş var. Ama buna rağmen, Haziran ayı enflasyonu yüzde 6.3 arttı. Ocak-Haziran döneminde altı aylık artış ise yüzde 104 oldu. Geçen ayki videomda da söylediğim gibi enflasyon böyle giderse ENA Grup için yüzde 180-205 arası, benim hesabıma göre de yüzde 205’i bulacak. Tabii dolar da buna göre 37-41 liraları zorlayacak.)

Meriç Köyatası’nın enflasyon sepeti ve hesabının detayları ile enflasyon ve dolar tahminlerinin detayların, Meriç Köyatası Youtube kanalından izleyebilirsiniz.