Haber Aydın’a Google News'te abone olun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 26,5/27 TL olarak açıkladığı fındık taban fiyatına tepki gösterdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 26,5/27 TL olarak açıkladığı fındık taban fiyatına tepki gösterdi.

Torun, “Üretim maliyeti zaten 26 lirayı bulan fındığa 26,5 lira vermek, üretici düşmanlığı yapmaktır. Bu fiyatla üretici değil, yabancı karteller kazanmıştır. Biz 35 lira istedik, Erdoğan 26,5 lirayı layık gördü. Soruyoruz: Üreticinin hakkı olan aradaki 8 lirayı yine kimin cebine aktaracaksınız?” ifadelerini kullandı.

Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun’un, fındık taban fiyatlarına ilişkin yazılı açıklaması şöyle:

ÜRETİCİYE DEĞİL TEKELLERE ÇALIŞIYORLAR: Bu iktidar fındık üreticisine değil, uluslararası tekellere çalıştığını bir kez daha ispat etmiştir Erdoğan’ın 26,5 ve 27 lira olarak açıkladığı fiyat, üretici açısından tam bir fiyaskodur. Son 15 yılın ortalaması alındığında 4 dolar olan fındık fiyatı, bu yıl 3 dolar 7 sent olarak açıklanmıştır. Fındık fiyatı geçen yıla göre de yaklaşık yüzde 7 gerilemiştir. Yani yabancılara geçen yıldan daha ucuza fındık satmanın hesabı yapılmıştır.

KARTELLER KAZANDI: Üretim maliyeti zaten 26 lirayı bulan fındığa 26,5 lira vermek, üretici düşmanlığı yapmaktır. Bu fiyatla üretici değil, yabancı karteller kazanmıştır. Bu fiyatı da zaten Erdoğan değil, iktidarın teslim olduğu gizli eller belirlemiştir. Mazota yüzde 30, gübreye yüzde 60, zirai ilaca yüzde 70 zam yapıp, fındık fiyatını sadece yüzde 20 artırmak, üreticinin alın terine ihanettir.

8 LİRAYI KİME AKTARACAKSINIZ: Biz 35 lira istedik, Erdoğan 26,5 lirayı layık gördü. Şimdi soruyoruz: Üreticinin hakkı olan aradaki 8 lirayı yine kimin cebine aktaracaksınız? Fındık üreticisinin emeğini; Kanal İstanbul’a mı, dolar bazlı ihalelere mi, yoksa Somali’ye göndereceğiniz 30 milyon dolarlık hibelere mi pay edeceksiniz? Unutmayın: Fındık üreticisinin sorulacak hesabı var. O sandık gelecek ve üretici de bu iktidara layığını verecek.