Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Twitter'dan yaptığı paylaşımlarla İstanbul Sarıyer'de tecavüze uğradığını söyleyen Ecem Güçlük isimli kullanıcının, sahte isim kullandığı, cinsiyetini gizlediği ortaya çıktı. Paylaşımların yapıldığı hesabın Emre D. isimli kişiye ait olduğu tespit edildi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı kayıtlarında bu isimde bir kadına ait herhangi bir davanın olmadığını tespit ettiklerini ve böyle birisinin bulunmadığını açıkladı.

Twitter'da, Ecem Güçlük isimli bir hesaptan, İstanbul Sarıyer'de tecavüze uğradığına dair bir dizi paylaşımda bulunuldu. Ecem Güçlük isimli kullanıcı 22 yaşında olduğunu, İstanbul Sarıyer'de 3 yıl önce 4 kişi tarafından tecavüze uğradığını, 3 yıldır hukuk mücadelesi verdiğini ancak şahısların serbest bırakıldığını öne sürdü.

'TİTİZLİKLE ARAŞTIRDIK'

Ancak mağduriyetin giderilmesi için yapılan incelemeler yalanı ortaya çıkardı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türk Konseyi Sosyal Medya Eğitim Programında olayın iç yüzünü anlattı:

“Ecem Güçlük adıyla açılan sahte bir hesabın sahibinin '3 yıl önce evine giderken 4 kişi tarafından tecavüze uğradığını' iddia etmesi sosyal medya gündemini meşgul etti. Bu yalan paylaşımda ayrıca sözde bir yargılamadan bahsediliyor ve zanlıların serbest bırakıldığı öne sürülüyordu. Kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele bizim kırmızı çizgimiz olduğu için konuyu hızlıca ve titizlikle araştırmaya başladık. İletişim Başkanlığı bünyesindeki dezenformasyonla mücadele ekiplerimiz, her gün yüzlerce bilgi ve haber için bir doğrulama ve teknik inceleme prosedürü yürütür. Bu prosedürü başlattık.

'İSMİNİ GİZLEDİĞİNİ DÜŞÜNDÜK'

Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı kayıtlarında bu isimde herhangi bir kadına ait herhangi bir davanın olmadığını, herhangi bir kriminal vakanın bulunmadığını tespit ettik. Doğrulama sürecini derinleştirerek muhtemel bir kimlik gizleme olabileceğini düşündük, bu ihtimal üzerinde durduk. Ancak bu aşamada da böyle bir vakanın, böyle bir davanın, böyle bir gözaltının ve böyle bir serbest bırakma işleminin gerçekleşmediğini gördük. Ne bu isimde bir kişi vardı ne de iddia edildiği gibi bir olay yaşanmıştı.

'KIZ ARKADAŞ İÇİN HAYIFLANMIŞ'

“Bir taraftan da Milli İstihbarat Teşkilatımız ve Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile iş birliği içerisinde söz konusu paylaşımı yapan hesabın teknik analizi gerçekleştirildi. Bir yalanla gündem suikastı planlayan kişinin, bu hesabı birkaç gün önce açtığını ve hesabı oluştururken aslında Emre Doğantürk kullanıcı ismini kullandığını gördük. İlk paylaşımlarında 'bir kız arkadaşı olmadığı için hayıflanan ve yalnız olmaktan bıktığını ifade eden' mesajlar atan bu kişinin, daha sonra hesap ve kullanıcı ismini Ecem Güçlük olarak değiştirdiğini tespit ettik. Yapılan bu paylaşımın 'gündem suikastı' amacı taşıdığı anlaşılmıştı. Gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan bu tezvirat, tamamen kamuoyunu manipüle ederek bir yalanın peşinden sürükleme gayesi güdüyordu.”