Haber Aydın’a Google News'te abone olun

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından TBMM’ye sunulan Türkiye ile Katar Arasında Büyük Çaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesinde İşbirliği konulu Niyet Mektubu’nun komisyondaki görüşmeleri tamamlandı.

Türkiyeli 700 askerin güvenliğini sağlamakla görevlendirildiği Katar’a polis gönderilmesine de olanak sağlayacak niyet mektubu onay için TBMM gündeminde.

Birgün'de yer alan habere göre; AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılında TBMM’ye sunulan Türkiye ile Katar Arasında Büyük Çaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesinde İşbirliği konulu Niyet Mektubu’nun Dışişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlandı.

TERÖRLE MÜCADELE

Katar’ın talebi üzerine “2022 Dünya Kupası hazırlıklarında güvenlik alanındaki işbirliğini güçlendirmek” gerekçesine dayandırılarak imzalanan anlaşmanın genel gerekçesi özetle şöyle:

-Her iki ülkenin ev sahipliği yaptığı büyük çaplı uluslararası organizasyonlarda suç ve terörle mücadele tedbirlerinin alınmasında güvenlik işbirliğine dair hukuki çerçevesinin oluşturulması,

-Ülkelerin terörizm ve terörizme dayalı organize suçlarla tek başlarına mücadelede başarı sağlamalarının mümkün olmaması, bu nedenle ikili ve çok taraflı işbirliğinde bulunulmasının önemi.

OTOMATİK UZAYACAK

Polis görevinin 5 takvim yılı olmasını öngören ve “İşbu Niyet mektubu beşer yıllık sürelerle otomatik olarak uzayacaktır” ifadeleri yer alan Niyet Mektubu'nun 8’inci maddesi görevin Dünya Kupası organizasyonunu aştığı ve kalıcılaştırılacağı tartışmasını da beraberinde getirdi.

Komisyonun CHP’li üyeleri Haluk Koç, Ünal Çeviköz ve Utku Çakırözer, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasıyla TBMM’ye sunulan anlaşmaya ilişkin teklife tepki gösterdi. CHP’liler hazırladıkları muhalefet şerhinde, Katar’ın Körfez’de Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Körfez İşbirliği Konseyi içindeki diğer ülkelerle sıkıntıları olduğuna dikkat çekti. Anlaşmanın gerekçesi ve kapsamının yetkililer tarafından açıklanmadığı da ifade edilerek, “Niyet mektubunda organizasyonun tarihini aşan ve işbirliğini sürekli hale getiren bir hüküm bulunmaktadır” denildi.

DÜNYA HALKLARI TEHLİKEDE

HDP’li Serpil Kemalbay da IŞİD’in, Katar’dan kupadan çekilmesini istediğini aksi durumda bu ülkeye Scud füzeleriyle saldırı düzenleyeceği tehdidinde bulunduğunu anımsattı.

Ayrıca Türkiye’deki polislerin toplumsal olaylara müdahale sırasında sergilediği ihlallerin dosyasının oldukça kabarık olduğunu da ifade eden Kemalbay, “Katar’ın kolluk kuvveleriyle İçişleri Bakanlığı’na bağlı güçlerin ortak çalışması Katar halkı ve Dünya Kupası’nı izleyecek olan bütün halklar için risk oluşturmaktadır” dedi.

Anlaşmanın gerekçesinde Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının da gitmesine izin verilen Katar’la 2006 yılından bu güne kadar 85 farklı eğitim programı düzenlendiği ve bin 300’den fazla kursiyere eğitim verildiği açıklandı.

Türkiye ile Katar arasında yapılan bir Güvenlik İşbirliği Anlaşması çerçevesinde Türkiye’nin bu ülkede asker bulundurmak ve üs kurmak amacıyla yeni bir anlaşma imzaladığı ve bir tezkereyle 700 dolayındaki askerin gönderildiği de biliniyor.