Haber Aydın’a Google News'te abone olun

15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında hayatını kaybeden 108 vatandaşın ölümünden sorumlu tutulan ve dosyaları ayrılan 20 ismin yargılanmasında suç örgütü lideri Sedat Peker'in darbe gecesi hakkında açıklamalarının dosyaya girmesi talep edildi.

15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında hayatını kaybeden 108 vatandaşımızın ölümünden sorumlu tutularak, bu suçlamayla ilgili dosyaları ayrılan sözde Yurtta Sulh Konseyi'nde olduğu belirtilen 20 ismin yargılanmasına başladı.

Oda TV'nin aktardığına göre; Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk celsesinde Sedat Peker tartışmaları yaşandı.

Duruşmanın başlangıcında Mahkeme Başkanı, Genelkurmay Çatı Davasından ayrılan bu dosyada 150 müşteki, 108 maktul ve 20 sanık bulunduğu, tefrik sebebinin, farklı mahkemelerde devam eden davalarının sonucunu beklenmesi olduğu açıklamasını yaptı.

SEDAT PEKER İDDİALARI DOSYAYA KAZANDIRILSIN ÇIKIŞI

Savuma için ilk söz verilen Bilal Akyüz, öncelikle gerçek yaralı ve maktul listesinin tespit edilmesi gerektiğini, çünkü Aile, İçişleri ve Sağlık Bakanlıklarının sayılarının farklı olduğunu söyledi. Maktul sayısı bilinmezken, peşinen cezalandırıldıklarını iddia eden Akyüz, Sedat Peker'in iddialarını hatırlatarak, "15 Temmuz'la ilgili biz tüm rütbeliler için vurun emri verildiğini söyledi. Bu videonun dosyaya kazandırılmasını talep ediyorum." dedi.

Akyüz, maktullerin 15-16 Temmuz"da olay yerinde bulunup bulunmadığını tespit için HTS ve baz kayıtlarının getirtilmesini, ayrıca Emniyetin, vatandaşlara silah dağıtma emrini kimin verdiğinin tespit edilmesini istedi.

Sanıklardan Cemil Turhan da dosyada maktullerle ilgili hiç bir bilgi ve belge olmadığını, şehit sayısının da abartıldığını bildirince Mahkeme Başkanı, "Onun için asıl mahkemelerin kararını bekliyoruz ya" karşılığını verdi.

"SİZE AVUKAT ATARIZ"

Bunun üzerine şu diyaloglar yaşandı:

Turhan: Yani siz Yargıtay onar, diğer mahkeme de hüküm verirse, ben de ceza verir, geçerim diyorsunuz. Birbirimizi kandırmayalım. Sizin muhakeme edecek bir şeyiniz yok, teknik bir işlem yapıyorsunuz. Ama ben savunma yapmak istiyorum, onun için bilgi belgeler getirtilsin. Peşinen cezalandırıldım. Maktullerle ilgili davalar bozulduğunda, 'darbeden değil trafik kazasında öldü' denirse, benim haberim nasıl olacak, bana verilen ceza nasıl düşecek?

Başkan: Avukatlarınızla tartışın, takip edin.

Turhan: Avukatım yok.

Başkan: Size avukat atarız, takip etmiyorsa da suç duyurusunda bulunuruz.

Turhan: Maktullerle ilgili hiç bir savunma yapamadan cezalandırıldık.

Başkan: Yüzlerce celse yapılmış, siz de savunma yapmışsınız.

Turhan: Yapmadık. Herhangi bir şehidin durumunu konuşmadık ki. Peki siz niye hüküm kuramıyorsunuz?

Başkan: Mahkeme bazı eksiklikler tespit etmiş, onu tamamlamaya çalışıyoruz.

“SEDAT PEKER DİYE BİR MAFYA LİDERİ ÇIKIYOR…”

Sanıklardan Fırat Alakuş da maktuller hakkında savunma yapmadan hüküm verildiğini anlatıp, "Savcı biliyor, ama emir kulu" deyince, Mahkeme Başkanı, "Birbirimize karşı saygılı olalım" uyarısında bulundu. Alakuş, Sedat Peker'in iddialarını dillendirirken de şöyle konuştu:

"Sedat Peker diye bir mafya lideri çıkıyor, hakim, savcılarla ilgili bir yığın şey söylüyor, rüşvet falan. Adalet Bakanı konuşmuyor, kimse üzerine düşeni yapmıyor."

Mahkeme Başkanı, "Bizim davamızda biz üzerimize düşeni yaparız” karşılığını verirken, Alakuş, "Ben sanığım, benden swap alınmadı. Olmayan swaptan nasıl hüküm kuruldu bilmiyorum." diye konuştu.