Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Yeni tip koronavirüs pandemisinin sert vurduğu Hindistan'da, ülkeyi kasıp kavuran diğer bir salgın olan 'kara mantar' hastalığı Irak ve Mısır'a da sıçradı. Irak ilk ölümü bildirdi. Kara mantar hastalığına yakalananların yüzde 85'inin diyabet hastası olduğu tespit edildi. Mukormikoz olarak da bilinen enfeksiyonun öldürücülük oranının yüzde 50 olduğunu açıklayan yetkililer, hastaların yaşamlarını kurtarmak için doktorların bazı insanların gözlerini çıkarmak zorunda kaldığını aktardı.

Hindistan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) geçiren kişilerde sıklıkla görülmeye başlayan "siyah mantar" olarak bilinen göz hastalığı "mukormikoz"a Gurugram kentinde yakalananların yüzde 85'inin diyabet hastası olduğu tespit edildi.

"Times of India" gazetesinin Haryana eyaletinde siyah mantar enfeksiyonunun en yaygın görüldüğü Gurugram'da görevli doktorların açıklamasına dayandırdığı haberine göre, siyah mantar enfeksiyonu tespit edilen 10 kişiden neredeyse 9'u diyabet hastası.

Haryana'da siyah mantardan enfekte olan 821 kişinin 222'si Gurugram'dan. Kentte, söz konusu enfeksiyon tespit edilenlerin yüzde 85'ine denk gelen 189'unun diyabet hastası olduğu belirlendi.

DAHA ÖNCE STEROİD VE OKSİJEN TEDAVİSİ GÖRMEYENLER VAR

Bu arada, Sağlık Bakanlığı verileri, Gurugram'daki birçok siyah mantar hastasının, Kovid-19 hastalarına uygulanan steroid ve oksijen destekli tedavi öyküsü olmadığını ortaya koydu.

Kentteki 222 kişiden 44'üne oksijen ve 29'una da steroid tedavileri hiç uygulanmadı. Söz konusu 222 kişinin, 57'si 19-45 ve 94'ü 46-60 yaş aralığındayken 70'i 61 yaş üstü ve 18 yaş altı da bir hasta var. Gurugram Sağlık İdaresi Yöneticisi Virender Yadav, 165'i erkek, 57'si kadın olan 222 kişiden 212'sinde Kovid-19 tespit edildiğini açıkladı.

HİNDİSTAN'DA 200'DEN FAZLA CAN ALDI

Burundan vücuda girerek sinüsleri ve beyni etkileyen siyah mantardan enfekte olanlarda, burun tıkanıklığı, yüzde şişme, burunda siyah kabuklanma, baş, yüz ve göz ağrısı gibi belirtiler görülüyor.

Sağlık uzmanları, mantarın bağışıklık sistemi zayıf olanlara saldırdığını ifade ederek hastalığın Kovid-19 ile bağlantılı olduğu konusunda uyarıda bulundu. Doktorlar, bu hastalığın Kovid-19 hastalarına uygulanan steroid destekli tedavilerin yan etkisi olabileceğini düşünüyor.

Hindistan'da yaklaşık 10 bin kişinin enfekte olduğu siyah mantar hastalığı 200'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Bangladeş'te 25 Mayıs'ta, Irak'ta da dün birer kişi siyah mantar enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti.

Hindistan'ın Kerala eyaletinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) geçiren kişilerde sıklıkla görülmeye başlayan mukormikoz vakalarının, solunum desteği için kullanılan oksijendeki kirlilikten kaynaklanıp kaynaklanmadığıyla ilgili inceleme başlatılmıştı.

GÖZLERİ ÇIKARILDI

Salgın bazı hastaneleri alt etti ve paniğe neden oldu, kara mantar hastalarının yaklaşık yüzde 60'ı gözlerinden birini veya her ikisini de aldırdı.

Mukormikoz olarak da bilinen enfeksiyonun öldürücülük oranının yüzde 50 olduğunu açıklayan yetkililer, hastaların yaşamlarını kurtarmak için doktorların bazı insanların gözlerini çıkarmak zorunda kaldığını aktardı.

KARA MANTARIN BELİRTİLERİ

Normalde çok nadir görülen mukormikoz, genelde beyin ve ciğerleri etkiliyor. Diyabet hastalarında ve bağışıklık sistemi direnci düşük olan kişilerde ölüm oranını artırıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yayınladığı verilere göre ‘kara mantar' veya mukormikozun belirtileri arasında şunlar yer alıyor:

– Yüzün bir tarafında şişlik

– Baş ağrısı

– Burun ve sinüslerde tıkanıklık

– Yüksek ateş

– Burunda oluşan kararmalar

– Göğüs ağrısı ve nefes darlığı