Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Cengiz İnşaat tarafından Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde kurulmak istenen altın ve bakır madeni için şirket, önce bölge halkını kamulaştırma tehdidi ile ikna etmeye çalıştı, sonrasında ise köylülere 150 liralık alışveriş çeki dağıttı.

İkizdere’de kurmak istediği taş ocağı ile Türkiye’nin gündemine oturan Cengiz İnşaat, ülkenin birçok noktasında talan faaliyetlerine devam ediyor.

AKP’ye yakınlığı ile bilinen ve aldığı kamu ihaleleri ile servetine servet katan Cengiz İnşaat’ın yeni hedefi ise Kanadalı Alamos Gold’un talan ettiği Kaz Dağları.

55 MİLYON DOLARA ALDI

Cengiz İnşaat, 2019 yılında 55 milyon dolara Kanadalı şirket Liberty Gold ve Teck Resorurces’ten aldığı altın ve bakır madenini faaliyete sokmak için geçtiğimiz yıl ÇED başvurusunda bulundu.

Şirket, ÇED olumlu kararının henüz çıkmadığı ve Alamos Gold’un talan ettiği bölgeye çok yakın bir noktada kurmak istediği Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi için kolları şimdiden sıvadı.

KÖYLÜLERE KAMULAŞTIRMA TEHDİDİ

Cengiz İnşaat, geçtiğimiz günlerde madencilik faaliyetleri için ihtiyaç duyduğu arazilerin ve taşınmazların sahiplerine gönderdiği tebligatta mal sahibi köylüler, 28 Mayıs günü saat 11.00'de köy kahvesinde yapılacak pazarlık görüşmesine davet etmiş, tebligatın devamında ise köylüleri ‘kamulaştırma’ ile tehdit etmişti.

Tebligatta, ‘’Pazarlık görüşmelerine katılmadığınız ya da görüşmelere katılıp da satış konusunda anlaşamadığımız takdirde durum noter marifetiyle tespit edilecek ve bunun sonucunda da 3213 sayılı Maden Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca taşınmazın 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre kamulaştırılması için ilgili Bakanlığa talepte bulunulacaktır’’ ifadeleri yer almıştı.

ŞİRKET, ALIŞVERİŞ ÇEKİ İLE HALKI SATIN ALMAYA ÇALIŞIYOR

Cengiz İnşaat, köylülere yönelik ‘kamulaştırma’ tehdidinin ardından ise halkı ikna etmek için başka yöntemlere başvurdu.

Köylülere, 150 liralık alışverişi çeki dağıtan şirketin daha öncede ramazanda erzak kolisi ve çocuklara tablet dağıttığı öğrenildi.

Şirketin dağıttığı alışveriş çeklerinin fotoğrafları şöyle:

Çeklerde mühürü bulunan Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. Cengiz İnşaat’ın iştiraklerinden biri.

ŞİRKETE YASAK YOK

Kaz Dağları Kardeşliği Platformu’ndan Ferzan Aktaş, şirketin halkı ikna etmek için dağıttığı alışveriş çeklerine ilişkin yaptığı açıklamada, Cengiz İnşaat’ın halkı satın almak istediğini söyledi.

Çeklerin tam kapanma sürecinde dağıtıldığını ve Alamos Gold'un da benzer şekilde halka 'rüşvet' vermeye çalıştığını ifade eden Aktaş, ‘’Çekler, oradaki insanlara muhtarlar aracılığıyla gidiyor daha çok. Şirket çalışanları pandemide sürekli köylere gitmişler. Onlara yasak yok. Alanın büyük çoğunluğu halkın tarlalarında yer alıyor. Bu nedenle halkı satın almaya çalışıyorlar’’ diye konuştu.

‘’KÖYLÜLER KABUL ETMİYOR’’

Köylülerin projeyi kabul etmediklerini belirten Aktaş, ‘’Köylüler kabul etmiyor. Tek bir köy de değil, birçok köy etkilenecek. Civarı da yaşanmaz hale getirecek. Su rezervin üzerine yapıyorlar çünkü suya ihtiyaçları var. Civarındaki çok büyük bir alanda, 8-9 köy yaşanmaz hale gelecek.

Tarım hayvancılık yapılamayacak artık. Halk bunun farkında ve istemiyorlar’’ ifadelerini kullandı.

‘’KAZ DAĞLARI’NIN YÜZDE 80’İ MADENLERE RUHSATLANDIRILMIŞ’’

Aktaş, Kaz Dağları’nın yüzde 80’inin madenlere ruhsatlandırıldığını belirterek şöyle konuştu: ‘’Biz Kaz Dağları’nda herhangi bir maden projesi istemiyoruz. Burası çok özel bir ekosistem. Ama ne yazık ki yüzde 80 madenlere ruhsatlandırılmış durumda.

Geleceğimiz yok oluyor. Biz Kaz Dağları’nın korunmaya alınmasını istiyoruz. Türkiye'ye tarım ürünlerinin büyük kısmı buradan gidiyor. Birkaç şirket üç beş kurul kazansın diye tüm ülkenin halkına zarar veriyorlar.’’