Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bulunan Güzelpınar Köyü’ne, özel bir şirket taş ocağı yapmak istiyor. Bölge halkının tarımsal geçim kaynaklarını yok edeceği gerekçesiyle karşı çıktığı taş ocağı için ağaç kesimi de başladı.

Türkiye’deki kekik üretiminin yüzde 80’ini sağlayan Denizli’nin Pamukkale ilçesi, taş ocağı tehdidi ile karşı karşıya.

Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Köyü’ne özel bir şirket tarafından yapılmak istenen taş ocağı kırım tesisi, tarım arazilerinin hemen yanında yer alacak.

GEÇİŞ GARANTİLİ OTOYOL İÇİN DOĞA KATLİAMI

AKP’nin 2018 seçimlerindeki vaatlerinden biri olan Aydın-Denizli Otoyolu’nun yapımında kullanılacak mıcırın üretilmesi için açılacak taş ocağı, bölgenin tarım üretimini alt üst edecek.

11 kez çeşitli nedenlerle ertelenen Aydın-Denizli Otoyolu ihalesi geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleşmiş, 163 kilometrelik otoyolun yapım ihalesini Fernas İnşaat kazanmıştı.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılacak proje için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Fornes İnşaat’a günlük 35 bin araç geçiş garantisi verdiği öne sürülürken; geçiş ücretinin kilometre başına 5 cent/Euro olarak fiyatlandırıldığı iddia edilmişti.

HALKIN GEÇİM KAYNAKLARI YOK OLACAK

Söz konusu taş ocağının 220 dekarlık bir alanda yapılması planlanıyor. Yapılması planlanan taş ocağının tarım arazilerine çok yakın bir noktada yer alması da bölge halkının tepkisinin arttırıyor.  

Tarımsal üretim açısından zengin olan bölgenin geçim kaynağı, kekik, ceviz, üzüm ve çeşitli meyve üretimleri.

Yapılması planlanan taş ocağı, halkın geçim kaynaklarını neredeyse yok edecek.   

ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARINI BİLE BEKLEMEDİLER

Daha önce aynı bölgede farklı bir şirketin başvurusuna ÇED olumsuz kararı verilen taş ocağı için 3 Mayıs’ta henüz valilik tarafından ÇED gerekli değildir kararı verilmeden, ağaç kesim işi şartnamesi imzalandı.

İmzalanan şartnamenin ardında bölgede, ağaç kesimine başlandı.

TAM KAPANMADA İŞ MAKİNELERİ BÖLGEYE GİRDİ

Taş ocağı projesi için Denizli Valiliği tarafından 4 Mayıs’ta ÇED gerekli değildir kararı verildi. Karar 7 Mayıs’ta muhtarlığa tebliğ edildi.

7 Haziran’a kadar askı süresi bulunan ÇED gerekli değildir kararının yürürlüğe girmesini beklemeyen ve tam kapanmayı fırsat olarak değerlendiren şirket, bayramda bölgeye iş makinelerini soktu.

200 metre uzunluğuna yol açılan bölgede, onlarca çam ağacı söküldü.

KÖYLÜLER TESİSİ ‘BASTI’

Daha önce bölgeye taş ocağı kurulmasını engelleyen bölge halkı, çalışmaların başladığını öğrenince taş ocağının kurulacağı alanda toplandı.

Çalışma alanına giren köylüler, hafriyatın üzerinde böyle poz verdi:

''HUKUKSUZLUĞA SON VERİN''

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Bicer Karaca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile taş ocağı için gerçekleştirilen doğa katliamına tepki gösterdi.

Karaca paylaşımında, ‘’Denizlimiz’de Pamukkale-Güzelpınar mahallesinde taşocağı yapımı için hukuksuzca talan edilen orman kıyımına dur de!! Güzelpınar halkı “Taş ocağı istemiyoruz, tescilli kekiğimizi ve geçim kaynağımızı yok etmelerini istemiyoruz” diyerek tepki gösteriyor! Hukuksuzluğa son verin!’’ ifadelerini kullandı.

Karaca ayrıca ‘’Köylülerimizin iddiasına göre; buradan alınacak taş, çakıl, iddialara göre her türlü kıyağın sağlandığı, rantın kapısının açıldığı FERNAS inşaatın Denizli Aydın otoyol projesi için dolgu malzemesi olacakmış. Yetkilileri uyarıyoruz: Muhtarlarımızla, köylülerimizle asırlık ağaçları ve kekik tarlalarını yok edecek bu çalışmaya tüm gücümüzle direneceğiz’’ sözlerini sarf etti.

HALK TEPKİLİ

Bölge halkı projenin hayata geçirilmesini engellemekte kararlı.

Daha önce birçok kez eylem yapan bölge halkı, 2019 yılında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısının yapılmasına izin vermemiş, iki kez de çalışmayı durdurma kararı aldırmıştı.