Haber Aydın’a Google News'te abone olun

Etiyopya'da, çatışmaların yaşandığı Tigray bölgesinde beş sağlık merkezi 500'den fazla tecavüz vakası rapor etti.

Tigray'daki katliam iddialarıyla ilgili Etiyopya ile ortak soruşturma başlatan Birleşmiş Milletler, bölgedeki çatışma ortamından ve sağlık hizmetlerinin yetersizliğinden dolayı tablonun çok daha vahim olabileceği uyarısında bulundu.

BM Etiyopya insani yardım koordinatör yardımcısı Wafaa Said'in anlattıkları mevcut durumun halihazırda korkunç olduğunu ortaya koydu.

Said, silahlı güçlerce saldırıya uğrayan kadınların ifadelerine göre bölge toplu tecavüz vakalarının yaşandığını, kadınlara ailelerinin önünde tecavüz edildiğini ve erkeklerin tehditle kendi aile üyelerine tecavüz etmeye zorlandığını söyledi.

Tigray'daki çoğu sağlık kurumunun yeteri düzeyde faaliyet göstermemesi ve ülkede cinsel saldırıların "namus" konularıyla ilişkilendirildiği düşünüldüğünde, tecavüz vakalarının rapor edilen 516'dan çok daha fazla olduğuna inanılıyor.

Etiyopya Başbakanı: "Suça karışan askerler yargılanacak"

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, bölgede Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) karşı yürütülen askeri operasyon sırasında tecavüz ve yağmalama olaylarına karışan askerlerin yargılanacağını söylemişti.

BM'nin Etiyopya temsilcisi Taye Atskeselassie Amde de tecavüz iddialarının ülke yönetimi tarafından ciddiyetle ele alındığını ve vakaları soruşturmak için heyet görevlendirildiğini belirtti.

Etiyopya Başbakanı Ahmed, iktidara geldiği 2018'den beri gerginlik yaşadığı ülkenin kuzeyindeki Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) karşı Kasım 2020'de askeri operasyon başlatmıştı. Etiyopya, 19 Kasım 2020'de Aksum şehrine girip, 28 Kasım 2020'de ise eyaletin başkenti Mekelle'yi ele geçirdi.

Operasyona Eritreli askerler de destek verdi. Çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti, yüz binlercesi ise yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Yaklaşık 30 yıl boyunca TPLF'nin yönettiği eyalette son 4 ayda yerinden edilenlerin sayısı 900 bini bulurken Sudan'a kaçanların sayısı da 75 bini aştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Etiyopya'nın Tigray'a müdahalesini "etnik temizlik" olarak nitelendiriyor, Addis Ababa ise iddiaları reddediyor.