Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçen hafta tespit edilen koronavirüs vakalarının dünya genelinde yüzde 16 düşüş gösterdiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise “Tedbirlerle ilgili artık vaka sayılarına göre ‘yerinde karar’ dönemine geçiyoruz” dedi.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Salgında gelinen son durumu BirGün'e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “DSÖ’nün açıkladığı vaka sayısındaki düşüş eğilimin nedeni aşı değil. Salgınlar böyledir, dönem dönem düşüş eğilimleri olur ve sonra bir anda pikler olur. Dünya genelinde olduğu gibi bizim ülkemizde de bir düşüş eğilimi var. Bu düşüş eğiliminin aşıyla ilgili olması için toplumun en az yüzde 60’ının aşılanması ve toplumun büyük çoğunluğunun koruyuculuğa ulaşması gerekir. Biz de büyük ihtimalle ilerleyen zamanlarda salgında yeni bir pik göreceğiz” dedi.

AŞILAMA GECİKTİKÇE MUTASYON ARTACAK

Aşılamada birçok ülkenin yetersiz kaldığını vurgulayan Ökten, “Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre bizim ülkemizde yaklaşık 5 milyon kişiye aşı birinci dozu yapılmış. Aşılama 36 gündür devam ediyor. Aşılama rakamını 36’ya böldüğümüzde çok düşük bir rakam çıkıyor. Günde en az bir buçuk milyon doz aşı yapılmalı. Çünkü bu aşılama hızıyla toplumsal bağışıklığı yakalamamız mümkün değil. Aşılama geciktikçe virüs mutasyonu daha da artacaktır” diye konuştu.

AÇILMA VE GEVŞEME İÇİN ÇOK ERKEN

Sağlık Bakanı Koca’nın ‘yerinde karar’ diye nitelediği ‘açılma ve tedbirleri gevşetme’ uygulamaları için henüz çok erken olduğunu vurgulayan Ökten sözlerini şöyle tamamladı:

“Covid-19’un şu an üç varyantı var. Bu varyantların bulaşıcılık oranının çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Ekonomik ve sosyal tedbirler de alınarak salgın tedbirleri devam etmeli. Yeniden bir pik yaşadığımız zaman, kasım ve aralık ayındaki gibi bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz. Ayrıca, doğu illerimizdeki aşılama oranları batıdaki illerimize göre çok düşük. Doğu illerimizde de aşılamayı mutlaka artırmamız gerekiyor.”

44 yaşındaki başkan aşı oldu!

İzmir’de 44 yaşındaki AKP'li Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu koronavirüs aşısı oldu. Koştu, sosyal medya hesabından aşı olurken çektirdiği fotoğrafı paylaşarak, “Bergama Necla-Mithat Öztüre Devlet Hastanemizde koronavirüs aşımı oldum. Maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyalım. Güzel günler yakın, biraz sabır” notunu düştü. Öte yandan bazı okullarda yüz yüze eğitime geçilmesine karşın henüz hiçbir öğretmen aşı olabilmiş değil.