Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, embriyo donasyonu hakkında bilgiler verdi;

Embriyo donasyonu, sperm ve yumurta bağışlayan kişilerden alınan üreme hücrelerinin laboratuvarda döllenmesi sonucunda elde edilen embriyonun anne adayının rahmine transfer edilerek gebeliğin başlatılmasıdır. Şuan dünyada çeşitli sebeplerle en çok karşılaşılan sorunların başında kısırlık sorunları geliyor.

Sağlıksız beslenme alışkanlığı, genetik yapıda görülen bozulmalar, düzensiz bir yaşam stiline sahip olma, günlük hayatta ya da iş hayatında yaşanan şiddet gibi birçok sebebe bağlı olarak kısırlık günümüzde büyük artış göstermiştir. Doğal yolla çocuk sahibi olmasına engel olan çiftler çeşitli yöntemlerle çocuk sahibi olabilmektedir. Bu yöntemlerden biri de embriyo donasyonu olarak bilinmektedir. Annelik ve babalık duygusunu tatmak isteyen herkesin çocuk sahibi olma konusundaki son başvuracağı etkili yöntemler arasında gelir.

Erken menopoz döneminin başlaması ya da azospermi gibi sorunların olması durumunda embriyo donasyonuna başvurulabilir.  Bu süreçte doğru merkez seçilmelidir. Donasyon protokolü sırasında donör seçimi ve çift bilgilerinin gizliliği için bu alanda profesyonel çalışan bir merkezden destek almak doğru olur. Bu yöntemle ebeveyn olmak birçok çift için cazip seçenekler arasında yer almaya başladı.

Bkz: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/embriyo-donasyonu/

Embriyo donasyonu kimler için uygundur?

Uzmanlar tarafından yapılan tüm inceleme ve testler sonucunda çiftlerin ikisinde de gebelik için gerekli olan sperm ve yumurta hücrelerinin bulunmaması durumunda embriyo nakli uygulanabilir.  Bu süreçte anne adayının sağlıklı yumurta ve baba adayının ise canlı sperm verememesi söz konusu olmalıdır. Çiftlerin ikisinde de yumurta ve sperm yoksa kendi kararları üzerine embriyo donasyonu yöntemine başvurulabilir.

Embriyo donasyonu yapılabilecek durumlar ve kişiler şu şekildedir;

·       Tüm yolların denenmesine rağmen yumurta ve sperm elde edilememiş çiftlerde

·       Erken menopoz dönemine giren kadınlarda

·       Tekrarlayan düşük yaşayan kadınlarda

·       Azospermi tanısı konan erkeklerde

·       Genetik hastalığı olması sebebiyle bu hastalığı çocuklarına bulaştırmak istemeyen çiftlerde

·       Çok sayıda denemeye karşın sağlıklı sperm hücresi ve yumurta elde edilemeyen çiftlerde

·       Çok defa denenmesine karşın tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan çiftlerde donasyon protokolü uygulanabilir.

Sayılan engeller olmasına karşın çocuk sahibi olmak isteyen ve bu konuda kararlı olan çiftler embriyo donasyonu için profesyonel bir sağlık merkezine başvurabilir.

Embriyo donasyonu nasıl yapılır?

Embriyo donasyonu yönteminin tüp bebek protokolünden farkı anne adayının yumurta uyarımı için ek bir tedaviye ihtiyaç duymamasıdır. Bunun için sadece rahim bölgesinin gebeliğe hazır hale gelmesi için bazı ilaçlar kullanılır.

Embriyo donasyonu  adımları şu şekildedir;

1.     Donasyon için karar verme

Embriyo donasyonu için karar vermeden evvel çiftlerin tıbbi geçmişlerine bakılır. Ayrıca daha evvel tüp bebek tedavisi olup olmadıkları dikkate alınır. Daha sonra çiftler muayene edilir ve donasyon süreci için uygun olup olmadıklarını anlamak adına bazı testler uygulanır.

2.     Donörün belirlenmesi

Embriyo donasyonu yönteminde çiftler gebelik için gerekli olan yumurta ve spermi donörlerden elde eder. Bunun için bazı araştırmalar yapılır. Ayrıca anne baba adaylarının taleplerine uygun özellikle donör seçilebilir. Bu aşamada fiziksel ve etnik özellikler, kan grubu gibi özelliklere bakılır. Ayrıca donörlerin aile geçmişleri ve sağlık bilgileri de dikkate alınır. Donörler geniş bir taramadan geçtikten sonra donasyon tedavisine dahil edilir.

3.     Donasyon için hazırlık

Embriyo donasyonundan önce hem anne adayı hem de donör için bir hazırlık süreci vardır. Anne adayının rahmi gebelik için hazır olmalıdır. Bu aşamada anne adayına bazı ilaçlar verilir. Donasyon işleminden önce anne adaylının adet görmemesi ve rahmin gebeliğe hazırlanması süreci uzman kontrolünde yürütülür.

Anne adayı adet gördüyse hormonları baskılayacak ilaçlar kullanılır. yumurta donörü ve anne adayı tedavisi paralel bir şekilde ilerler. Anne adayının uygun olduğu an döllenmiş yumurta rahme transfer edilir.

4.     Döllenme süreci

Embriyo donasyonunda anne adayı ve donör belirli ilaçlara başlar. 10-12 gün sonra gelişen yumurtalar donörden toplanarak bekletilmeden sperm bankasından baba adayına özel olarak getirilen sperm hücreleriyle laboratuvar ortamında döllenme gerçekleştirilir.

5.     Embriyonun transfer edilmesi

Embriyo donasyonunda son aşama başarılı olarak elde edilen embriyonun rahme transfer edilmesidir.  Embriyo döllendikten sonra beşinci gün anne adayının rahmine birkaç dakika içinde ağrısız ve acısız bir şekilde ultrason yardımıyla embriyo transferi gerçekleştirilir. Bu süreçten sonra artık standart bir gebelik süreci başlar.

Embriyo donasyonunda donör seçimi

Embriyo donasyonuna başvurmaya karar veren çiftler kendileri için en uygun olan yumurta donörünü ve sperm donörünü seçer. Bunun için çiftler öncelikle kendi genetik yapısına, kültürel özelliklerine ve eğitim düzeylerine yakın kişileri seçerler. Bununla birlikte seçilecek donörlerin sağlıklı bireyler olması da önemlidir.

İlerleyen süreçte bir problem yaşanmaması adına sağlıklı ve doğurgan bireyler arasından anne ve baba adayına benzeyen, aynı kan uyumu olan  kişiler seçilir. Temel amaç anne baba adayına uygun ve sağlıklı bir bebek vermektir.

Embriyo donasyonunda çiftin donör seçimi sırasında bilgileri ve verici kişilerin bilgileri gizlilik içinde tutulur. Bu konuda başarılı hizmet veren kurumlarda donasyon süreci sorunsuz ve kanunlara uygun bir şekilde yürütülür.

Embriyo donasyonu tüp bebek tedavisi kapsamında da kullanılabilir. Kaliteli sperm hücreleri için genç ve sağlıklı donörlerden alınan sperm ve yumurta ile tedavi başarısı yüksektir. Embriyo transferi yapıldıktan sonra  on ikinci günde yapılan gebelik testinde başarı oranı %95’lere kadar çıkmaktadır. Çiftler embriyo donasyonu ile kolayca çocuk sahibi olabilirler.

Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen