TC Yargıtay Başkanlığı elektronik hizmetleri arasında yer alan Yargıtay dosya sorgu işlemleri internet üzerinden pratik şekilde yapılabilmektedir. Bu hizmet bünyesinde Yargıtay daire bilgileri ile dosya sorgu, Yargıtay ilk derece dosya sorgu, Yargıtay cumhuriyet başsavcılığı bilgileri ile dosya sorgu ve yerel mahkeme bilgileri ile dosya sorgu işlemi yapılmaktadır. Bu bilgilerden hangisi mevcutsa ona uygun sorgulama şekli tercih edilmelidir. Örneğin Yargıtay ilk derece dosya sorgu işlemi yapılacaksa bu durumda Yargıtay ilk derece bilgisi ve alakalı daireden alınan karar ya da esas numaralarından biri kullanılmalıdır. Yerel mahkeme bilgileri ile sorgulama yaparken de savcılık esas numarası ve esas ya da karar numarasına ihtiyaç vardır. Diğer sorgulama türleri için de buna benzer seçimler yapılmaktadır.

 

Yargıtay daire bilgileri ile dava dosyası sorgulama ekranı açıldığında öncelikle taraf mı yoksa vekil mi olunduğu seçilir ve ardından Yargıtay dairesi belirtilir. Daha sonra sırasıyla esas no, karar no, kimlik türü, TC kimlik numarası, cüzdan seri numarası ve güvenlik kodu bilgileri doldurulur.

 

E-Devletten Yargıtay Dava Dosya Sorgulama

E- devlet platformu üzerinden Yargıtay dava dosya sorgulamak için e-devlet şifresi ve TC kimlik numarası bilgileri ilgili alana girilerek platform açılır. İlk aşamada kimlik doğrulama yapılması gerekecektir. Buna onay verildikten sonra sistem ilgili sayfaya otomatik olarak yönlendirecektir. Eğer TC kimlik numarasının ait olduğu kişiye dair bir dava dosyası varsa açılan sayfada ona dair detaylı bilgiler yer almaktadır.

 

E-devlet üzerinden sunulan sorgulama hizmeti ile müdahil, tanık, sanık, davalı, mağdur, davacı ya da diğer sıfatlar ile Yargıtay Başkanlığında isim geçen tüm dosyalarla ilgili bilgiye ulaşılabilir. Eğer açılan sayfada taraf olunmayan bir davaya ait bilgiler yer alıyorsa bununla ilgili Yargıtay Başkanlığı’na başvuru yapılabilir.