Spirulina, daha çok toz haline getirilerek veya takviye halinde kullanılan mavi-yeşil alglerdir. Yani bir bitki türü olduğu düşünülen spirulina için su yosunu diyebiliriz. A, E, C ve B vitaminler ve magnezyum, kalsiyum, selenyum ve çinko gibi mineraller yönünden oldukça zengindir. Bilinenin aksine sadece gıda takviyesi olarak değil şeker, sakız ve ambalajlı ürünler için gıda boyası şeklinde de sıkça tercih edilir. Besin takviyesi olarak tüketilen spirulinanın, insan sağlığına zararı dokunabilecek maddelere bulaşmamış olmasına özen gösterildiğinden doğada yetiştirilmek yerine özel olarak yetiştirilmesi daha uygundur. Gelin “Spirulinayı kimler ne için kullanmalı?”, “Spirulinanın faydaları nelerdir” gibi soruların cevaplarına bakalım:

 

Kimler Kullanabilir?

l  

Metabolizma problemi yaşayan ve bu sebeple kilo sorunları yaşayan kişiler

 

l  

Kolesterolü yüksek olan kişiler

 

l  

Adet öncesi sendrom sıkıntılarından şikayet edenler

 

l  

Stres, kaygı, dikkat eksikliği, hiperaktivite, depresyon gibi duygusal ve zihinsel problemler yaşayanlar

 

l  

Yaraları geç iyileşenler

 

l  

Hafızasını güçlendirmek isteyenler

 

l  

Tip 1 diyabet hastası olanlar

 

Faydaları Nelerdir?

Kansere Karşı Kalkan Oluşturur

Hayvanlar üzerindeki araştırmalar sonucunda spirulinanın kanseri önlemede etkili olduğu ve var olan tümörü küçültülebildiği görülmüştür.

 

Kas Gücünü Arttırır

Antioksidan özelliğinden dolayı egzersiz sonucu oluşan kas yorgunluklarını gidermede ve kas gücünü arttırmada etkili olan spirulina, vücut dayanıklılığını da arttırabilir.

 

Alerjik Belirtileri Hafifletir

Günlük tüketilen 2 gram Spirulina alerjik rinitli kişilerin hapşırma, burun tıkanıklığı gibi şikayetlerinin hafifletilmesinde etkilidir.

 

Kilo Vermeye Destek Olur

Metabolizmayı hızlandırma özelliğinden dolayı sarf edilen kalori miktarını arttıran spirulinayı diyetinize ekleyebilirsiniz.

 

Kanı Temizler

İçerdiği klorofil sayesinde kanda bulunan zararlı maddeleri temizlemeyi sağlar, aynı zamanda bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine de yardımcı olur.

 

Güçlü Bir Antienflamatuar ve Antioksidan Kaynağıdır

Anemi Hastalığının Tedavisine Yardımcı Olur

Kan Basıncı Seviyesini Düşürmede Etkilidir

Kan Şekerini Düzenlemeye Yardımcı Olur

Bağırsak Sağlığına Faydalıdır

Zihinsel Sağlığı Korumada Yardımcı Olur