Vaka sayılarında ciddi bir artış yaşanıyor. Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından bugün kabine toplantısında önemli tedbirlerin ve kararların alınacağı ön görülüyor. Koronavirüs Bilim Kurulu'nn tavsiyesi sonrası gözler bugün yapılacak olan kabine toplantısında. Koronavirüs tedbirleri genişletilecek mi? Yeni tedbirler alınacak mı? Hangi yeni tedbirler alınacak? Somut tedbirler alınacak mı? Bundan sonraki süreç nasıl olacak? Sokağa çıkma yasağı gelecek mi? Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, A haber canlı yayınında önemli değerlendirmelerde bulundu.

ÖNÜMÜZ KIŞ! GERİYE ÇEKMEMİZ GEREKİYOR

Gerçekten salgında önlenemez bir yükselme var. Sadece Türkiye için değil Avrupa ve dünya için de aynı durum söz konusu. Mutlaka bunu geriye çekmemiz gerekiyor. Önümüzde de kış. İlerleyen günlerde daha kötü bir dalga geleceğini varsaymak çok da kehanette bulunmak değil. Dolayısıyla şimdiden acil bazı tedbirlere ihtiyaç var.

KISITLAMALAR KAÇINILMAZ GİBİ DURUYOR

Bu kapsamda şu anda bulaşmada en önemli faktör kalabalıklar kapalı alanlarda insan hareketliliği bunlar soruna neden oluyor. Dolayısıyla bu sokakta, caddelerde, merkezlerde, meydanlarda, kafelerde restoranlarda alışveriş merkezlerinde ortaya çıkan kalabalıklaşmayı azaltacak bazı kısıtlamalar yasaklamalar tedbirler kaçınılmaz gibi duruyor.

EN HAFİFİNDEN EN AĞRINA KADAR

Bunların kapsamı genişliği zamanlaması ve dozajı tabiki kamu yönetimince belirlenecek. Ama Bilim Kurulu'nda en hafifinden en ağırına kadar tüm seçenekler konuşuldu tartışıldı önerilerde bulunuldu. Bu aşamada şimdi bugün kabine toplantısında bunlar değerlendirilecek diye düşünüyorum. Sanırım akşam İtibariyle bazı uygulamalardan haberimiz olur.

TEDBİRLERE UYULSAYDI KISITLAMALARA GEREK KALMAYACAKTI

Eğer bugüne kadar alınan tedbirlere tavsiyelere uyulsaydı daha ileri yasaklara kısıtlamalara hiç gerek kalmayacaktı. Ama maalesef bu konuda yeterince duyarlı davranamadık. Ondan dolayı bazı yasaklar ve kısıtlamalar gelecek gibi duruyor. Bu da tabi hepimizin hayatını etkileyecek kaçınılmaz ama yapmak zorundayız yapılması gerekiyor. Keşke herkes bu konuda üzerine düşeni yerine getirseydi de hayatımız zora girmeseydi. Görünen o ki bunu beceremedik yapamadık.

NELER OLABİLİR?

Bunlar kamu yönetimince kara verilecek ama benim düşüncelerim öncelikle sokaktaki toplu taşımadaki meydanlarda parklardaki kalabalığı azaltacak önlemler bunların arasında.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI GELECEK Mİ?

Herkes işine gücüne ihtiyaçlarını karşılamak için sokağa yine çıkacak ama sokağa çıkmayla ilgili bazı kısıtlamalar gelebilir. Yani keyfi lüzumsuz vakit geçirmek için eğlenmek için eş dostla buluşmak için bir araya gelmek için sokağa çıkmak bence şu anda doğru değil bunu mutlaka kısıtlamalıyız. Sokağa çıkmanın bir gerçek nedeni kabullenilebilir bir nedeni olmalı. Sokağa çıkmayı kısıtlayacak azaltacak önlemlerin alınması gerekiyor. Bu yönde bazı kararlar alınabilir. Bu aynı zamanda toplu taşımadaki yükü de azaltacak.

KAFE VE RESTORANLAR İÇİN TEDBİRLER KAÇINILMAZ DURUYOR

Restoran ve kafeler salgın yokmuş gibi devam ediyor. Restoranlarda tümüyle paket servis uygulamasına geçilebilir.