Projenin Bilirkişi incelemesinin yapılacağı 17 Haziran tarihi öncesi Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’nden (ESÇEVDER) bir çağrı açıklaması geldi.

Projenin hayata geçmesi durumunda 31 bin hektarlık alanda ardıç, sedir, karaçam ve meşe ağaçlarının da içinde yer aldığı ormanlık bölgede 200 bine yakın ağaç kesileceğinin dile getirildiği açıklamada, “Beylikova ilçesi Süleymaniye, Yalınlı ve Dumluca mahalle / köylerinin meralarına kurulacak kırma, eleme tesislerinin doğamıza ve çevremize olumsuz katkılarından dolayı ESÇEVDER olarak karşı çıkıyoruz. ESÇEVDER maden aramalarına karşı değildir. Ormanlarımızın, tarım alanlarımızın, meralarımızın ve temiz su kaynaklarımızın yok olmaması için köylülerimizin yanındayız. Sadece Eskişehir’de değil, Türkiye’nin neresinde olursa olsun verimli tarım alanlarımıza, temiz su kaynaklarımıza ve binlerce ağacın kesilmesine hep birlikte sahip çıkmaktayız.” denildi.

‘Porsuk’ta canlı kalmayacak’

Maden sahası için 31 bin hektarlık alanda 200 bin ağacın katledilmesinin yanında tarım alanları, temiz su kaynakları ve şifalı su kaynaklarının da zarar göreceği belirtilen açıklamada, “Bölgede, kızıl geyikler, Porsuk gibi yabani hayvanlar da yaşamaktadır. Madencilik faaliyeti bölgedeki yaban hayatını da yok ederek bölge halkının geçimini sağladığı küçükbaş hayvancılık için yaygın olan mera alanları da katledilecektir. Maden aramasında kullanılan zehirli atıklar Porsuk Çayı’na karışması Porsuk Çayı kirlenecektir. Porsuk Çayı’nın kirlenmesiyle de tarım arazilerinde tarımsal üretim biterek Porsuk Çayı’nda da hiçbir canlı yaşayamayacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama, “Doğamıza, toprağımıza, suyumuza ve havamıza sahip çıkmak için elimizden gelen gayreti göstereceğimizi kamuoyu ile paylaşarak, duyarlı vatandaşlarımızın yanımızda yer almasını dileriz.” ifadeleriyle son buldu.