Yazılı bir açıklama yapan CHP Kuşadası İlçe Başkanı Mehmet Gürbilek, “Sayın AKP İlçe Başkanı maalesef yine talihsiz bir açıklamanın altına imza atmıştır. “Özgürlük” ile “özerklik” kavramlarını karıştırdığı ve bir internet haber sitesinin attığı başlıkla aynı başlığı taşıyan açıklamasında Cumhuriyet Halk Partisi’nin halkı, Sayın Cumhurbaşkanının çağrı yaptığı saatte değil de 21.00’de İstiklal Marşı’nı okumaya davet ettiğini bu nedenle de ayrıştırma ve bölme çabası içinde olduğunu ima etmiştir” dedi.

Açıklamasının devamında sert ifadeler kullanan Başkan Gürbilek şunları söyledi :

Öncelikle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı programı Kuşadası Belediyesi tarafından çok önceden hazırlanmış bir programdır ve CHP Kuşadası İlçe Başkanlığı tarafından ayrı bir program yapılmamıştır. Kuşadası Belediyesi’nin programında 21.00’de İstiklal Marşı okunması daveti bulunmaktadır. Çünkü havai fişek ve ışık gösterileri ile süsledikleri kutlamaların o saatte havanın halen aydınlık olması nedeniyle saat 19.19’da yapılması mümkün değildir. Nitekim 19 Mayıs’ta Kuşadası Belediyesi ışık gösterileri, havai fişekler ve gün boyunca mahalle mahalle hemşehrisinin ayağına giderek marşlar ve sevilen ezgiler eşliğinde düzenlediği konserlerle özlediğimiz bayram coşkusunu bizlere yaşatmıştır. Bu nedenle Belediye Başkanımız Sayın Ömer Günel’e ve ekibine çok teşekkür ediyorum.
Diğer yandan tüm Kuşadalılar, Sayın Cumhurbaşkanının da çağrısına uyarak İstiklal Marşı’nı 19.19’da okumuştur. Nitekim etkinlik saati nedeniyle 21.00’de de yine tek bir ağızdan ve tek bir yürek olarak İstiklal Marşı okunmuş, ışık ve havai fişek gösterileri eşliğinde ulusal bayramımız coşkuyla kutlanmıştır. İstiklal Marşı’nın kaç kez okunabileceğine dair yasal bir düzenleme ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
Ayrıştırma ve bölme, AKP’nin üzerinde ciddi mesai harcadığı iki konudur. Bunları biz bilmeyiz. Diğer yandan ise Atatürk ve milli marş kimsenin tekelinde değildir. Bu nedenle her Türk vatandaşı milli değerlerine özgürce sahip çıkma ve bayramlarını coşkuyla kutlama hakkına sahiptir. Ulusal bayram kutlamalarına getirdiğiniz sınırlamalara rağmen dün olduğu gibi Türk milleti, ulusal bayramlarını yine coşkuyla ve birlik içinde kutlamaya devam edecektir.
İzmir Marşı da bizimdir.
10.yıl Marşı da bizimdir.
İstiklal Marşı da bizimdir. Milletin hangisini okuyacağına siz karar veremezsiniz.
Vatandaşların bayram coşkusu ve İstiklal Marşı’nı kaç kez okuyacağı siyasi açıklama yapmayı gerektirecek konular olamayacak kadar milletin vicdanı ile ilgilidir. Bu nedenle bu zorunlu açıklamamızı kamuoyunun hoş görmesini diliyorum.