Yazılı bir açıklama yapan İYİ Parti Aydın İl Başkanı Cemal Sarı, “COVİD-19 diye adlandırılan salgın hastalıkla ilgili mücadele sürecini, bu sürecin tetiklediği ekonomik sıkıntıları hep birlikte yaşıyoruz.Daha önce yaptığımız basın açıklamasında “bazı adımlarda geç kalıyoruz, konuyla ilgili radikal ve hızlı kararlar alınmalı” şeklinde tavsiyemiz olmuştu. Tabii, bu kararlar alınırken de, devlet yönetme meziyetinin gereği karar vericilerinin öngörüsü çok önemlidir. 10 Nisan Cuma günü gece yarısından itibaren sokağa çıkma kararının saat 22.00’de açıklanması ile ortaya çıkan panik havasının sonuçlarını hep birlikte seyrettik. Devlet aklı, bunları olmadan görebilmeyi gerektirir” dedi.

Sokağa çıkma yasağının ilan edilme şeklinin yanlış olduğunu söyleyen Başkan Sarı, “O gecenin gösterdiği başka bir gerçek ise, böyle ortamlarda bile siyasi taassubu bırakamadığımızdır. Yapılan yanlışı, birinci derece sorumlularından İç İşleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu bile kabul edip istifa etmiş iken, bir takım çevrelerin ve yandaş medyanın “tek suçlu olarak” vatandaşı ilan etmesi anlaşılabilir bir durum değildir.  Böylesine bir olaydan bile, siyaseten bir kahraman çıkarmayı bizim ülkemizden başka bir yerde de göremeyiz. Günün sonunda, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu bir kahraman olarak dönmüştür. Üstelik sadece AKP’lilerin değil, MHP’lilerin de kahramanı olmuştur. Her bir mensubu taşıdığı inanç değerleri bakımından kahraman olan bir hareketin, geldiği içler acısı durumu göstermesi bakımından ibret verici bir durumdur” dedi.

Maske konusunda da değerlendirmelerde bulunan Başkan Sarı, “Bu süreçte, yılan hikayesine dönen bir konuda maske olmuştur. Başta takılsın mı, takılmasın mı tartışması yaşandı ve sonunda takılmasının hastalığın bulaştırılmasının engellenmesine yönelik önemli bir tedbir olduğuna karar verildi. Bu kararın hemen ardından maske fiyatları tavan yaptı. Ardından maskelerin parayla satılmasının yasak olduğu ilan edildi. Satmak için alanların maskeleri elinde kaldı. Maske takmadan markete, bankaya giremeyen, toplu taşıma araçlarına binemeyen vatandaşlar bu sefer parasıyla dahi maske bulamaz oldu. Markete girmek için maskesini ödünç isteyenleri bile gördük. Maskeleri devlet dağıtacak dediler, PTT’den internet üzerinden maske talepleri alınmaya başlandı. Akşam uygulamaya açılan sistem gece çöktü. Bu sefer e-devlet üzerinden talepler alınacak dendi. En sonunda eczaneler dağıtacak kararı verildi. Ancak, vatandaşların birçoğuna hala maske ulaştırılamadı. Vatandaşımıza ulaştırılamayan maske, ülke dışında otuzdan fazla ülkeye gönderildi. Türkiye’de üretilen maskeler ABD, İngiltere,İsrail, Sırbistan ve hatta Irak’ın kuzeyinde ki Barzani’ye bile ulaştırıldı. İYİ Parti Mali İşler Başkanı ve Sakarya Milletvekilimiz Sayın Ümit DİKBAYIR, TBMM’de de yaptığı basın açıklamasında, Kızılay’ın Irak’ın kuzeyinde dağıttığı maskelerin bir kısmının Barzani tarafından Kandil’e gönderildiğini açıkladı. Aydın’da Ahmet Bey, Fatma Hanım ise cep telefonuna maske için gelecek şifreyi beklemektedirler” şeklinde konuştu.

Koronavirüs salgının ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini söyleyen İYİ Parti Aydın İl Başkanı Cemal Sarı, “Salgın hastalık sebebiyle birçok işyerimiz kapalı, açık olanlarda düşük kapasiteyle çalışmaya devam ediyor. İnsanlarımız işlerine gidemiyor, ödemelerini yapmakta hatta ekonomik olarak hayatlarını idame ettirmekte zorlanıyorlar. Batılı ülkelerde bu dönemde açıklanan ekonomik tedbirleri gıpta ile seyrediyoruz ve milletimiz adına üzülüyoruz. Ekonomik kalkanı paketi kapsamında açıklanan KGF teminatlı kredilere KOBİ’lerimiz ulaşamadan limitin dolduğunu öğrendik.  Suriyeli göçmenlere 40-50 milyar dolar harcamakla övünen ve gerekirse o kadar daha harcarız diyen iktidara sesleniyoruz, paranız varsa milletimize bu zor gününde destek olunuz. Ancak, gelişmelerden devletimizin vatandaşına dağıtacak yeteri miktarda parası olmadığını anlıyoruz.  O zaman da, kaynak öneriyoruz. Mesela 130 milyar TL işsizlik fonunda biriken parayı kullanalım. Tabii, para yerinde duruyorsa. Bugüne kadar gerekli gereksiz birçok harcama için borçlandık, bugün de milletimizin hayatını devam ettirebilmesi adına borç bulalım. Gerekirse para basalım.  Yolcu garantili yol ve köprülere 2020 yılında genel bütçeden ayrılan 21 milyar TL’yi ödemeyelim. Mücbir sebeplerden dolayı zaten bu yollar kullanılmıyor. Ve en önemlisi, bu dönemde aciliyeti olmayan ihaleleri yapmayalım. Kanal İstanbul ihalesi, lüks araç kiralama ihalesi gibi ihaleler canıyla uğraşan milletimizin canını acıtıyor. Acil tedbirler alınmazsa, ekonomik hayatın devamı ve gelecek endişesi, salgın endişesinin önüne geçecektir” dedi.

‘Başkan Çerçioğlu başından beri tedbirleri en üst seviyede tuttu’

Açıklamasında Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarından övgü dolu sözlerle bahseden İYİ Parti Aydın İl Başkanı Cemal Sarı, “Korona virüs salgını sırasında belediyelere büyük görev düştü. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem ÇERÇİOĞLU başından beri, tedbirlerini en üst seviyede tutarak özellikle dezenfekte çalışmalarına büyük katkı sağladı. İhtiyaç sahiplerini belirleyerek, sosyal belediyecilik anlamında güzel işler yaptılar. Nazilli Belediye Başkanımız Sayın Kürşat Engin ÖZCAN ve İncirliova Belediye Başkanımız Sayın Aytekin KAYA, çok büyük fedakarlıklarla milletin tüm ihtiyaçlarına yetişmeye çalıştılar. Başkanlarımız bu süreçte gururumuz oldu. Aynı şekilde ilçe teşkilatlarımız da kendi imkanları doğrultusunda vatandaşlarımıza ulaşmaya ve ihtiyaçlarına yardımcı olmaya çalıştılar. Teşkilatlarımızla birlikte aziz milletimizin hizmetinde olmaya devam edeceğiz. Milli bir dayanışma halinde bu salgından halkımızı korumaya çalışan sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere tüm kamu çalışanlarımıza, belediye başkanlarımıza ve belediye çalışanlarımıza, teşkilatlarımıza ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.
Korona virüsten alt üst olan fert ve toplum hayatımızın normale döneceği günlerin özlemi içindeyiz. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler diliyorum” ifadelerini kullandı.