CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, bankaların koronavirüs krizi fırsatçılığını Meclis gündemine taşıdı.

TBMM Başkanlığına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bulut, koronavirüse yönelik ekonomik tedbirler kapsamında 3 kamu bankası Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın kredileri ertelediğini, kredi ertelemesine destek vermeyen özel bankaların krizi fırsata çevirmek için adeta birbirleriyle yarıştığını belirtti.

“İhtiyaç, konut, taşıt kredisi ya da kredi kartı borcu olan ancak koronavirüs önlemleri dolayısıyla işlerine ara vermek zorunda kalan tüketiciler borçlu oldukları bankalar üzerinden erteleme talep ettiklerinde fahiş ek ücret istenmektedir.” diyen Bulut, “Hatta erteleme duyuran kamu bankalarının da vatandaşlardan ek ücret talep ettiği iddia edilmektedir. Özellikle özel bankalar kredi ertelemelerinde yapılandırma talebinde 10’dan fazla belge isteyerek adeta bürokratik bariyer örmekte; hatta kredi ertelemesini iptal ettirmek isteyen vatandaşlardan bu işlem için de fahiş oranda para talep ettiği öne sürülmektedir” ifadelerini kullandı.

Kredi borçlarını ertelemek ve maddi yönden bir nebze rahatlamak üzere bankalara başvuran vatandaşların bu süreçte mağdur olduğunu ifade eden CHP’li Bulut, Bakan Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Bankaların uyguladığı faizle ilgili Bakanlığınıza şikayet gelmiş midir? Bankalar hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

Söz konusu dönemde kaç şirket ve vatandaş kredilerini erteletmek üzere bankaya başvurmuştur?

Kaç şirket ve vatandaşın kredileri bankalar tarafından ertelenmiştir?

Kaç şirket veya vatandaştan ertelemek için ek ücret talep edilmiştir? Bu bankaların arasında kamu bankaları var mıdır?

Kredi ertelemesini iptal ettirmek isteyen vatandaşlardan, bankaların iptal işlemi için de para aldığı iddiası doğru mudur?