Bir TV kanalına açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, corona virüsü salgınıyla ilgili alınan önlemler ve herhangi bir yaş sınırlandırılması olmadan ilan edilmesi beklenen sokağa çıkma yasağıyla ilgili konuştu:

YÜZDE 75 BAŞARILI OLABİLİR

* Sağlık sisteminin ayakta kalması, kamu düzeninin devam etmesi, sosyal izolasyonun sağlanması ve gıda temininin devam etmesi… Böylece salgına karşı en önemli tedbirleri almış oluruz. Tedbir yükselterek devam ediyoruz.
* Dünyayı takip ediyoruz. Gıda tedariki temininde dünyada ciddi sorun var. Kamu düzeni açısından üst bir zorluk yaşamadılar ama gıda konusunda güçlük yaşadılar. Biz neden kendi OHAL’inizi ilan edin diyoruz. ABD’deki araştırmaya göre sosyal izolasyon en önemli tedbir. Böylece yüzde 75 başarılı olunabilir.
* Bir süreç yönetiyoruz. Bunun köşelerini iyi tutmak zorundayız. Kamuoyunu sürekli şeffaf olarak bilgilendirmek durumundayız. Ankara, İstanbul ve İzmir’de şehir içeri çekilmiş durumda.
* Semt pazarlarını yasaklamayacağız ama tedbirleri artıracağız, giriş çıkışları kontrol altına almaya çalışacağız.

TAM SOSYAL İZOLASYON HER ZAMAN GÜNDEMİMİZDE

* Yapılan her işlem ve adımda bizim sağlamamız gereken sosyal mesafeyi ortaya koymak. Sorumlulukları mümkün olduğunca ortaya koyabilmek gerekiyor. Kamuda seyrekleşme var. Uzaktan çalışma var. Ama benim bakanlığımda böyle bir şey yok. AFAD, polis, jandarma sahada. Ful mesai çalışıyoruz.
* Tam sosyal izolasyon her zaman gündemimizde. Bugünkü tedbirlerle karşılayamazsak, bunu yapabiliriz. Alacağımız tedbirler var. Eğer tedbirlerle salgının önüne geçemeyeceksek bu tedbiri alabiliriz. Burada bir tereddüt yok.
* 65 yaşa sınırlandırma getirdik. 95 bin yaşlımıza evlerinize girin uyarısında bulunduk. Son iki günde bu rakam 500-600’lü rakamlara düştü. Demek ki 65 yaş üstü kararı tuttu. Toplu taşımanın yarı yarıya seyrekleştirilmesini istedik. Oturma şekillerini bile yazdık. Bunu sürekli kontrol ediyoruz. Buna bir uyulmamazlık varsa, bu tedbirin üste çıkarılması görevimizdir.