Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı anlamsız çıkışlarla tepki toplayan AKP’li Meclis Üyesi Neşe Menderes, katıldığı bir televizyon programında da ilginç açıklamalarına devam etti. Aydın Büyükşehir Belediyesi hakkında akıl sınırlarını zorlayan açıklamalarda bulunan AKP’li Menderes, komisyonlardan oy birliği ile gelen gündem maddeleri hakkında kendisine yeniden bilgi verilmesi gerektiğini söyledi.

Komisyonlarda her partiden üyenin olduğunu bilmeyen AKP’li Neşe Menderes’in açıklamaları ‘mevzuat cahili’ olarak değerlendirildi.

Komisyondan gelen maddeye ret oyu kullanmıştı

Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Kurulu’nda AKP’li Neşe Menderes, aralarında Buharkent, Köşk’ünde bulunduğu bazı ilçelere İleri Biyolojik Arıtma Tesisi yapılmasına ret oyu vermişti.

Komisyonda görüşülen ilgili madde, CHP, İYİ Parti, AKP ve MHP’li meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle meclise getirilmişti.

Mevzuattan bihaber

AKP’li Neşe Menderes’in Büyükşehir Meclisi’nde yaptığı çıkışlar, belediye mevzuatıyla ilgili bilgisinin olmadığı yönünde yorumlanıyor. Komisyona gönderilmek zorunda olan maddelerin ‘gönderilmemesini isteyen’, kendi partisinden de üyelerin olduğu komisyondan gelen maddelerle ilgili ‘kendisine yeniden bilgi verilmesini’ isteyen AKP’li Menderes’in çıkışlar partilileri tarafından da üzüntüyle karşılanıyor.

Menderes’in siyaset ve belediyecilik hakkında kendisini geliştirmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlar, “Yaptığı çıkışlara biz AK Parti’li olarak bile anlam veremiyoruz. Zaten kimse anlam veremiyor. Kendi söylüyor, kendisi cevaplıyor sonra da AK Parti grubunun ‘kabul’ kararına rağmen ret oyu kullanıyor. Bir sonraki seçimler bir an önce gelmeli ve yeni isimlerle meclis listesi oluşturmalıyız” ifadelerini kullandı.

Menderes’in taleplerinin mevzuatta karşılığı yok

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Aydın Büyükşehir ve Söke Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Avukat Hatice Kurban, “Aydın Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Avukat Neşe Menderes’in katıldığı bir yerel televizyonda konuk olarak söylediği sözler kabul edilebilir değildir. Kendisi Avukat olan Sayın Meclis Üyesi’nin, meclisin nasıl çalıştığını bilmediğini düşünemiyoruz. Ama bir kez daha kamuoyu önünde tekrarlamak gerekmiştir. ‘Tüm kamu kurumlarında olduğu gibi belediyelerde tüm organları ile birlikte kanunlar, yönetmelikler ve diğer mevzuatla yönetilir. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 24. Maddesi uyarınca Belediye Meclisleri her yıl ihtisas komisyonları kurarlar. Yine aynı kanunun 21.Maddesi bütçe ve imara ilişkin kanunların İhtisas Komisyonlarınca görüşmeden karara bağlanamayacağını söyler. Komisyonların toplanma ve çalışama şekillerini meclis çalışma yönetmeliğinde net bir şekilde ifade etmiştir. Komisyonlarda yasa gereği yalnızca iktidar meclis üyeleri bulunmaz. Yalnızca Millet İttifakı üyeleri değil, Cumhur İttifakı üyeleri de mevcuttur. Meclis Üyeleri bu komisyon toplantılarına girip oy hakkı olmaksızın dinleyebilirler” dedi.

'Orada bulunan herkes her şeyin bilincinde olarak oturuyor'

AKP’li Menderes’in komisyonlara katılabileceğini belirten CHP’li Hatice Kurban, “Neşe hanımın tüm konularda komisyonlarda kendi partililerinin de bulunması ve komisyona girerek dinleme hakkı olduğu göz önüne alındığında son derece ayrıntılı bilgi sahibi olması mümkündür. Neşe hanım 30 yıllık avukat olduğunu, Aydın’ın yerlisi olduğunu, katkısı olmasını istediği için mecliste olduğunu söylüyor. Neşe hanım, ben de 34 yıllık avukatım. Bilmelisiniz ki, benim ve her biri son derece nezih mevlis üyesi arkadaşlarımızın tamamı yaşadığımı şehrimize yararımız olsun diye oradayız. Herkes her konuda bilgi alabiliyor. Neşe Hanım, sizin görmediğiniz ekip ruhu mevcut. Kimsenin kabullendiği herhangi bir şey yok. Meclis arkadaşlarınıza ayıp etmeyin. Orada bulunan herkes her şeyin bilincinde olarak oturuyor” dedi.

'Partilileriniz dahi hayretler içinde kaldığını görüyoruz'

AKP’li Meclis Üyesi Neşe Menderes’in grubu içerisinde öne çıkmak isteyebileceğini söyleyen CHP’li Kurban, “Başkanla diyaloğun neresi kötü? Diyalog olmazsa eleştirilmesi gerekmez mi? Komisyonlarda kendi partili üyenizin kabul ettiği kararlara dahi ret oyu verdiğinizde partililerinizin dahi hayretler içinde kaldığını görüyoruz. Meclis Üyeleri, meclise meclis üyeliği görevlerini yapmaya geliyorlar. Siz grubunuzun içinde öne çıkma gayreti içinde olabilirsiniz. Ama lütfen bunu Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi üzerinden yapmayın. Bu işlerle uğraşacağınıza dikkatinizi Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin koronavirüs ile mücadele kapsamında yaptığı işlere çevirin. Mensubu bulunduğunuz meclise de ‘kabullenmişler’ diye laf atarak ayıp etmeyin” şeklinde konuştu.