AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı ardından kameraların karşısına geçti.

3 saat 50 dakika süren toplantının ardından Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşması yaptı.

İstanbul ve Ankara'da 65 yaş ve üzeri yaşlılara koruyucu maske ve kolonya dağıtılacağını bildiren Erdoğan, konuşmasının sonunda 21 maddeden oluşan 100 milyarlık koronavirüs önlem paketini açıkladı.

Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şu şekilde:

- Çanakkale deniz zaferimizin 105. yıl dönümünde aziz şehitlerimizi hürmetler yad ediyorum. Bu vesileyle asırlardır ülkemizin bağımsızlığı için canlarını feda eden bütün şühedaya, şehit düşen güvenlik güçlerimize Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Çanakkale Savaşları'nın muzaffer komutanı, İstiklal Savaşı'mızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını rahmetle yad ediyorum.
- Biz en hazırlıklı şekilde salgına yakalandık. Liberalizmi düstur edinmiş pek çok ülke bugün salgın karşısında kamulaştırmalara gitmeye başladı.
- Dünyada ağır sonuçları olan salgınlar, aynı zamanda büyük siyasi, sosyal, ekonomik dönüşümlerin de tetikleyicisi olmuştur.
- 21. asrı Türkiye'nin asrı haline getireceğiz. Bilindiği gibi yeni koronavirüs hastalığı ik olarak Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıktı.
- Her ülke koronavirüs tehdidine karşı farklı tedbirlerle mücadele etmektedir. Türkiye en başından itibaren gelişmeleri yakından izlemiş, tedbirlerini süratle alarak hayata geçirmiştir.
- Gelişmelere göre lise ve üniversiteye giriş sınavlarını ileri bir tarihe ertelemeyi gündeme alabiliriz.
- Bu süreçte adeta "Virüs ülkemize gelmekte niye geç kaldı?" diyerek dizlerini dövenler, kaos çıkarmaya çalışanlar da çıktı. Ellerini ovuşturarak bu virüsün ülkemizi esir almasını bekleyen muhterislere aradıkları fırsatı vermedik, vermeyeceğiz.
- Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu sıkıntılı süreçte bırakın tökezlemeyi, daha da güçlenerek atlatacağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Biz önce insa diyen öyle bir medeniyetin, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen bir kültürün mensubuyuz. Aldığımız her tedbir hayatları korumaya yöneliktir. Bu tür hastalıklar pek çok inanın maruz kalması ve başkalarına bulaştırmasıyla yayılıyor. Sağlıklı insanlar rahatça atlatırken, bağışıklı sistemi zayıf kişiler ölümcül sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu hastalıktan en iyi korunma yolu virüsün bulaşmasını engellemektir. Alınan tedbirlerin tamamı hem kendimizin, hem de diğer insanların sağlığını koruma amaçlıdır. En iyi korunma yöntemi herkesin kendi kendine alacağı tedbirlerdir. Kimse bencilliği veya özensizliği sebebiyle toplumun sağlığını tehlikeye atma hakkına sahip değildir. Dünyadaki diğer ülkeler gibi Türkiye'deki tedbirler de salgın riski ortadan kalkana kadar geçici olarak uygulanacaktır. Açıklanan tedbirlere hassasiyetle riayet edersek evde kalma süresini 3 haftayla sınırlı tutabiliriz.
- Krizden en çok etkilenenlerin başında gelen Türk Hava Yolları'na da gerekli desteği vereceğiz.
- Hindistan Borsası’nın yüzde 18, Japonya’nın yüzde 20, Amerika’nın yüzde 21, İngiltere’nin yüzde 22, Almanya’nın 26, İtalya’nın yüzde 32 değer kaybettiği 28 Şubat-16 Mart tarihleri arasında, bizim kaybımız yüzde 17’de kaldı.
100 MİLYAR LİRALIK ÖNLEM PAKETİ
Erdoğan’ın açıklamalarına göre alınacak olan önlemler şu şekilde:
1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay erteliyoruz.
2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağız.
3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.
4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz.
5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlayacağız.
6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği vereceğiz.
7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceğiz.
8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere vereceğiz.
9- Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edeceğiz.
10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşüreceğiz.
11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesini sağlayacağız.
12- Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren içeren muhtasar beyannamelerin sürelerini 3 ay erteliyoruz.
13- Asgari ücret desteğini devam ettireceğiz.
14- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceğiz.
15- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaştırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verirken, işverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.
16- En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz.
17- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaş promosyon ödemelerinin de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılmasını sağlıyoruz.
18- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.
19- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.
20- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlediğimiz önceliklere göre alternatif kanallar geliştireceğiz.
21- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programını devreye alıyoruz.