Yazılı bir basın açıklaması yapan Gürbilek, “MHP Kuşadası İlçe Başkanı Sayın Mustafa Bayraktar’ın kamuoyu ile yaptığı son paylaşım üzerine, Partimiz ve İlçe Örgütümüz adına bir açıklama yapmak gerekliliği doğmuştur. Kendisinin Kuşadası Belediye Meclisi Eylül Ayı toplantısının antik çağda 12 İyon kentinin başkenti konumunda olan Panionion’da yapılması ile ilgili olarak yapmış olduğu son paylaşımını siyasi bir mizah olarak değerlendirmek istemekle birlikte bir turizmcinin kentimizin tarihi geçmişi ile ilgili söylemlerini hayretler içerisinde karşıladığımızı da belirtmek istiyorum” dedi.

Bayraktar’ın tarih bilgisinin yetersiz olduğunu söyleyen Gürbilek, “Geçimini turizmden karşılayan Sayın MHP İlçe Başkanının tarihi bilgisinde ciddi bir eksiklik olduğu yapmış olduğu açıklamadan rahatlıkla anlaşılmaktadır. İyonlar M.Ö 700 yıllarına tarihlenen bir uygarlıktır. Bizans İmparatorluğu ise M.S 395 yılında kurulmuş bir devlettir. İki uygarlık arasında 1100 yıla yani 11 asra yaklaşan bir zaman farkı bulunmaktadır. Sayın Bayraktar, iki uygarlık arasında “kafatası izi” sürerek bir çıkarımda bulunmuş ve Kuşadası Belediyesi’ni eleştiri oklarının hedefi haline getirmiştir” ifadelerini kullandı.

Sert sözlerle Bayraktar’a yüklenen Gürbilek, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Konuya, Sayın Bayraktar’ın açıklamasına yön veren anlayış ile baktığımızda bu zihniyetin Irak’ta Hatra ve Apamea Antik Kentlerini yerle bir eden IŞİD anlayışından farkının bulunmadığı görülmektedir. Bu bakış açısı ile Efes Antik Kentinin, Meryem Ana Evi’nin Priene’nin Milet’in Apollon Tapınağı’nın yıkılması, ülke genelinde sürmekte olan tüm arkeolojik kazıların durdurulması ve müzelerin dahi kapatılması gerekmektedir. Bu bakış açısının Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından aklın ve bilimin evrensel ilkeleri doğrultusunda yaşama geçirilen modernleşme projesi ile taban tabana zıttır. Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar bu ve benzeri anlayışlardan hiçbir yarar görmemiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisine yakışan ülkemizin ve kentlerimizin tarihi dokusuna ve geçmişine sahip çıkmaktır. Kuşadası Belediye Başkanımız Sayın Ömer Günel de şahsına ve mensubu bulunduğu Cumhuriyet Halk Partisi’ne yakışanı yaparak Belediye Meclisi’nin son toplantısını antik çağda 12 İyon kentinin başkenti konumunda olan Panionion’da yapma kararı almıştır. Bu kararın alınmasının kentimizin tarihi zenginliklerini gündeme getirerek bu vesile ile bölgemizin tanıtımını yapmak dışında herhangi bir amacı bulunmamaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözü doğrultusunda hareket ediyor ve barışın da ancak barış ve sevgi dili aracılığıyla tesis edilebileceğine inanıyoruz. Özellikle de gelirini turizm gibi ulusları ve kültürleri birbirine yaklaştıran, barış, sevgi ve dostluktan beslenen bir sektörden sağlayan kentleri temsil eden siyasi aktörlerin, söylemlerine çok daha fazla dikkat etmesi gerektiğinin bilinci içerisinde hareket ediyoruz. Ancak kendisi de geçimini turizmden sağlamakta olan MHP Kuşadası İlçe Başkanı Sayın Mustafa Bayraktar’ın çelişki ve yanlışlarla dolu olan açıklamasına hâkim olan dilin ve bakış açısının kentimize ve turizmimize en ufak bir katkısı olmadığını üzülerek izliyoruz.
Bizans Oyunlarından (!) medet uman Sayın Bayraktar ise Belediye Başkanımızı ve Partimizi hedef alan bu ve benzeri açıklamalar ile kamuoyu nezdinde itibar kaybına uğrayacaktır. Cumhuriyet halk Partisi Kuşadası İlçe başkanlığı olarak kendisine tavsiyemiz doğru kaynaklardan bol bol tarih okuması ve bu topraklarda yaşamış hiçbir medeniyeti karalamamasıdır.