İstanbul’un erken sanayi miraslarından olan tarihi Bomonti Bira Fabrikası’yla ilgili İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun yeni bir karar aldığı ortaya çıktı. Kurul, yıllardır atıl halde tutulan 1548 ada 9-10 parsel üzerinde bulunan Hazine Maliyesi’ne ait Bomonti Bira Fabrikası’nın birer parçası olan ‘eski malt binası, eski silo, eski arpa temizleme binası ve eski kazan dairesi’ taşınmazlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisine onay verdi.

YIKIMA İZİN ÇIKTI

1890 yılında İstanbul Feriköy’de kurulan Bomonti Bira Fabrikası ve binaları, 1998 yılında İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından ‘korunması gereken kültür varlığı’ statüsüne alınarak tescil edilmişti. Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan‘ın haberine göre kurul ayrıca 13 Haziran tarihinde aldığı kararla, mimar Halil Onur’un tescilli yapıların bulunduğu alana ilişkin hazırladığı ve içinde mescit, yurt, sergi salonu ve katlı otopark bulunan projeyi de uygun bularak, söz konusu taşınmazların söküm ve yıkımına da izin verdi. Mimar Onur, Taksim Gezi Parkı’na yapılması planlanan ancak kamuoyunda tepkilere neden olan “Topçu Kışlası” projesinin de mimarıydı.

Tahsis ve yıkım kararı üzerine Şişli Belediyesi’ne bilgi amaçlı yazı yazan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilen söz konusu taşınmazların, Türkiye ve İstanbul’un erken sanayi miraslarından Bomonti Bira Fabrikası ile bir sanayi kompleksi oluşturan ve bu nedenle İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu’nun çeşitli kararlarıyla tescil ve koruma altına alınarak yıkımlarına izin verilmeyen yapılar olduğuna dikkat çekti. Oda, geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar doğmaması için konuyu yargıya taşıma kararı aldı.

Şişli Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreteri Tolga Bektaş ise kamuoyu duyarlılığı yaratmak için açıklama yapacaklarını ve konunun takipçisi olacaklarını söyledi.