Türkiye’de ekonomik sıkıntılar devam ediyor. Kredi kartlarıyla veya borçlanarak günü kurtarmaya çalışan vatandaşın sırtına bir de zam yükü biniyor. Peş peşe yapılan zamlar nedeniyle nefes almakta zorlanan vatandaş nasıl geçineceğini düşünüyor.

Özellikle temel tüketim kalemlerinde yapılan zamlar vatandaşı isyan ettirdi. 1 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 14.9 zam yapıldı. Daha geçtiğimiz ay, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 14,97, sanayi bölgeleri için ise yüzde 13,73 oranında zam yapılmıştı.

Elektriğe 2019 yılında yüzde 41.9 zam

Doğalgaz gibi elektrik fiyatlarında da 2019’da büyük artışa gidildi. 2019 yılı içerisinde elektriğe tam yüzde 41.9 zam geldi. Konuyla ilgili Elektrik Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler paylaşıldı :

“Yerel seçim kampanyasına elektrikte ve doğalgazda indirim müjdesiyle başlayan siyasi iktidar, yenilenen İstanbul seçimlerin tamamlanmasıyla, ekonomik krizin acı reçetesi için ilk adımı elektrik zammıyla atmıştır. Aradan geçen bir yıllık dönemde seçim öncesi 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli olan tarifede yüzde 10`luk indirim yapılmasına rağmen oluşan bu tablo, genel ekonomik gidişat için ürkütücüdür. Elektrik enerjisi tüm sektörler için temel girdi niteliğinde olduğu için önümüzdeki aylarda tüm mal ve hizmetlerin bir kez daha zamlanması kaçınılmazdır. Son zammın, "piyasa dengesi, maliyet artışı" gerekçeleriyle izah edilmesi mümkün değildir. Ocak ayında indirim yapan EPDK, yerel seçimlerden 1 gün sonra yürürlüğe giren 1 Nisan 2019 tarifesinde de zam yapmamıştır. Üç ay önce zamma ihtiyaç duyulmadığı, 6 ay önce ise indirim yapıldığı koşulların olduğu "piyasa yapısının" 3 ay içinde bu büyüklükte zamma ihtiyaç duyması izaha muhtaçtır. Elektrik tarifelerine, seçim sürecinin bitmesinin hemen ardından iki haneli zam yapılmasının gerekçesi ekonomik değil ancak siyasi olabilir. EPDK, söz konusu zamma yol açan maliyet kalemlerini ve bu maliyetlerdeki artışları düzenli olarak kamuoyuna açıklamalıdır”

Asgari ücretin yüzde 10’u elektrik faturasına gidiyor

2020 lira ile geçinmeye çalışan asgari ücretli vatandaşın maaşının yüzde 10’u elektrik faturasına gidiyor. Doğalgaz faturası da eklenen asgari ücretli, maaşından yaklaşık 500 lirayı faturalarına ayırmak zorunda.

Faturalarını ödedikten sonra 1500 lirası kalan asgari ücretli, kalan parasıyla kira verecek ve 1 ay boyunca geçinmeye çalışacak.