Açılıştan sonra en çok konuşulan konu otoyoldan geçiş ücretleri oldu. Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptırılan yoldan otomobille gidiş-dönüş fiyatı 500 TL’yi geçiyor. 1.sınıf otomobiller İstanbul ile İzmir arası geçiş ücreti Osmangazi Köprüsü dahil 256.3 TL ödeyecek. Vatandaşlar 210 dakikalık yolu 256 TL’ye geçecek.

Geçsek de geçmesek de bu parayı ödeyeceğiz

404 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu’nu işleten Otoyol Yapım ve İşletme AŞ’nin sitesinde yer alan bilgilere göre şirkete verilen geçiş garantileri de şu şekilde;

1.Kesim: Gebze – Orhangazi için 40.000 Otomobil eşdeğer/Gün,
2.Kesim: Orhangazi – Bursa (Ovaakça Kavşağı) için 35.000 Otomobil eşdeğer/Gün,
3.Kesim: Bursa (Karacabey Kavşağı)- Balıkesir/Edremit ayrımı için 17.000 Otomobil eşdeğer/Gün,
4.Kesim: (Balıkesir – Edremit) ayrımı – İzmir için 23.000 Otomobil eşdeğer/Gün.

Anadolu Otoyolu gidiş-geliş sadece 50 lira

İlavelerle birlikte 1990’lı senelerde tamamlanan Anadolu Otoyolu’nu kullanarak İstanbul’dan Ankara’ya gitmek isteyen bir vatandaş ise sadece 25 TL ödüyor. Tüm vergiler dahil olmak üzere aynı yoldan geri dönmek isteyen vatandaşın gidiş-dönüş için cebinden çıkan tutar yalnızca 50 TL.

Şirkete verilen geçiş garantisiyle birlikte vatandaş cebinden çıkacak parayı düşünmeye başladı. 90’lı yıllarda yapılan Anadolu Otoyolu’nu ufak rakamlarla kullanan vatandaşlar, YİD modeli yatırımların yararından fazla zararı olduğunu düşünüyor.