AKP’nin Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş’ın cansiperane savunduğu jeotermal santralleri sınır tanımıyor. 2007 yılında çıkartılan yasa ile beraber Aydın topraklarının %85’i jeotermal kullanımına açılmıştı. Yasanın meclisten geçişinin 12. yılında santral sayısında ciddi artış söz konusu. AKP Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın jeotermalin çevreye ve tarım ürünlerine zararlı olmadığını söylemesinden sonra cesaretlenen yatırımcılar, Aydın’ın dört bir yanında kuyu açmaya başladı.

Aydın’ın dört bir yanını saran jeotermal santraller nedeniyle kentin doğal, canlı yaşamı, tarımsal üretim ve sağlıklı gıdalarda çeşitli sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Jeotermal patronlarıyla bir araya gelen AKP’nin Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş, jeotermallerin incir bahçelerine zarar vermediğini savunmuş ve vatandaşın büyük tepkisini toplamıştı.

Hastane kapısına kadar geldiler

Geçtiğimiz günlerde Aydın Çevre Mücadelesi (AYÇEM) sözcüsü Dr. Metin Aydın, Adnan Menderes Üniversitesi kampüs sınırı bitişiğinde, ADÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne 500 metre mesafede jeotermal kuyu çakıldığını tespit ettiklerini açıklamıştı.

Açıklamasında kan donduran detaylar veren Dr.Metin Aydın, “Üniversite kampus sınırı bitişiğine, ADÜ Tıp Fakültesi Hastanesine 500-600 metre mesafede jeotermal kuyu çakıldığını, kuyu bacalarından gazların salındığını, akışkanların dereye akıtılması için boruların döşendiğini gözlemledik. Jeotermal kuyusundan salınan gazlara bağlı olarak ortalık çürük yumurta kokuyordu. Kurulmakta olan jeotermal kuyu Kalfaköy toprak sınırları içinde yer almasına rağmen Tıp Fakültesi Hastanesine daha yakın konumda yer almakta" dedi.