Cem Celil Lale/HaberAydın

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan 54 metre uzunluk, 44 metre kanat genişliğine sahip A300 tipi yolcu uçağına her geçen gün dalış meraklıların ilgisi artıyor. Başkan Çerçioğlu tarafından dalış turizmini ve su altı canlılığını arttırmak amacıyla projelendirilen 47 ton ağırlığında ki AİRBUS A300 tipi yolcu uçağı şimdiden birçok deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda dalış meraklılarınında uğrak noktası haline gelen batık uçak Kuşadası’nda dalış turizmini hareketlendirdi.

Dalış merkezlerinde yoğunluk yaşanıyor

Yaklaşık 13 ay önce batırılan ve dünya basınında geniş yer bulan batık uçak nedeniyle Kuşadası’nda faaliyet gösteren dalış merkezlerinde yoğunluk yaşanıyor. Eğitim aldıktan sonra veya sertifikalı dalgıçların ulaşabildiği AİRBUS A300 için vatandaşlar dalış merkezlerine akın ediyor.

Konuyla ilgili Haber Aydın’a konuşan Active Blue Dalış Merkezi yetkilisi Tağmaç Saraçoğlu, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun projesi olan AİRBUS A300’ün Kuşadası’nda dalış turizmini canlandırdığını söyledi. Saraçoğlu yaptığı açıklamada; “Batık uçağımıza en başından beri yoğun talep var. Sertifikalı profesyonel dalgıçlar gelip dalıyor. Sertifikası olmayanlar eğitim alıyor. Minimum 3 gün süren eğitim sonrasında batık uçağa dalabiliyoruz.” dedi.

“Yurt dışından gelenler çok fazla”

Kuşadası Körfezi’nde batırılan AİRBUS A300 tipi yolcu uçağına yurt dışından çok fazla talep olduğunu belirten Saraçoğlu, “Sertifikalı dalgıçlar yurt dışından direk Kuşadası’na batık uçağı görmeye geliyor. Burada batırılan uçak dünyada bulunanların arasında en büyüklerinden bir tanesi. Dolayısıyla yurt dışında sosyal paylaşım siteleri, bloglar ve dalış ile ilgili dergilerde gündemin üst sıralarında yer alıyor. Buda Kuşadası’na olan ilgiyi arttırıyor. AİRBUS A300 tipi batık uçağın dalış turizmine katkısı tartışılmayacak kadar fazla. Ben bir kez daha emeği geçenlere başta Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu, Denizcilik Daire Başkanımız Barış Tarım’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ali Özmen : “Sadece uçağa dalmak için dalış kursuna gelenler var”

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na teşekkür eden Aquasport Dalış Merkezi’nin yetkilisi Ali Özmen, sertifikalı dalgıçların yanı sıra sadece uçağa dalmak için kursa gelen dalış meraklılarının olduğunu söyledi. Özmen, “Uçak batığı, sertifikası olan dalgıçlar için çok iyi oldu. Uçağa sertifikasız dalış yapılamıyor. Bu nedenle sadece uçak batığını görmek için kursa gelen ve sertifika alanlar var. Birçok yerde batıklar var ama Neopolis bunların arasında en büyüklerinden bir tanesi. İlçemiz ve ilimiz için çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Bizim senelerdir böyle bir projemiz vardı ancak hayata geçirememiştik. Yıllardır bir arpa boyu ilerleyememiştik. Sağolsun Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu bu projeyi hayata geçirdi.” dedi.

“Kendimizi şanslı hissediyoruz”

AİRBUS A300 tipi yolcu uçağının batırılmasından sonra dalış merkezlerinde ciddi anlamda yoğunluk yaşandığını belirten Özmen, “Batığın uçak olması büyük bir merak uyandırıyor. Suyun altında uçak yakından inceleniyor, uçağın içine girip çıkılıyor. Çok büyük bir batık. Bu yüzden kendimizi şanslı hissediyoruz.” şeklinde konuştu.