Aydın’da bir ilk, bölgede de örnek olma özelliğini taşıyan ADÜ Moleküler Patoloji Laboratuvarı, kanser hastalarına daha erken tanı konarak, daha doğru ve etkin tedavi uygulanmasını sağlayacak. Kanser hastalarında kişiye özel ilaç kullanımı için bu laboratuvarın önemine dikkat çeken Patoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, laboratuvarda tümöral dokuda mutasyon olup olmadığına dair bulguların erken teşhis edilerek akıllı ilaç uygulamasına olanak sağlanacağını belirtti.

Laboratuvarı gezerek, çalışmalarla ilgili öğretim üyelerinden bilgi alan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, ADÜ’yü her alanda marka bir üniversite haline getirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek laboratuvarın Aydın’a hayırlı olmasını diledi.

ADÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Demirağ’da, geçmişten günümüze patoloji bölümüne katkı veren öğretim elemanlarına teşekkür ederek, laboratuvarın hayırlı olmasını diledi. Hastane Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mücahit Kapçı ise “Hastanemiz hem hocalarıyla hem ekibiyle kanser hastalarına faydalı olabilecek düzeyde. Dolayısıyla bu noktada patoloji kilit rol oynuyor” dedi.

Bölgeye Hizmet Verecek

Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nil Çuhacı, “Moleküler uygulama, akıllı ilaç kullanımı için ve kişiye özel tedavi için yararlı olabilecek bir ünite. Moleküler Patoloji Laboratuvarımız genel olarak bölgeye hizmet verecek” dedi.

Moleküler Patoloji Laboratuvarı cihazlarının tanıtımını yapan Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Erdoğdu ise, Aydın’da patoloji alanında ilk kez böyle bir ünitenin kurulduğunu vurgulayarak, “Bu zamana kadar 3 bin 150 test çalıştık. Hastaların bir kısmı yapılan moleküler patolojik raporlamayla, SGK’nın kanser hastalarında ancak bu raporlamayla ödediği özgün ilaçları kullanma şansı elde etmiş oldu. Yaklaşık 400 hastada rahim ağzı kanser öncü lezyonlarına sebep olan HPV DNA pozitifliği ve tiplemesi bu kurulan moleküler patoloji laboratuarı sayesinde mümkün oldu ve raporlandı” şeklinde konuştu. Açılışa Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serpil Demirağ, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mücahit Kapçı, Patoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ve çalışanları katıldı.