Cem Celil Lale/HaberAydın - Türkiye’yi yöneten kadroların kendi partisinden olduğunu unutan Savaş, çiftçilerle ilgili şaşkınlık yaratan vaatlerde bulunuyor. 2018 yılında %120 artan maliyetler nedeniyle icralık duruma düşen çiftçileri 2019’da da karanlık günler bekliyor. Ülke genelinde tarımsal üretimin düşmesi beklenirken, vatandaşların sebze-meyve ihtiyaçları için uçuk rakamları gözden çıkarması gerekiyor.

Savaş’ın muhalefet milletvekili gibi yaptığı açıklamaların aksine, binlerce çiftçi icralık durumda. Çiftçiye destek için kurulan Ziraat Bankası, spor kulüplerinin borçlarını kapatmak ve vatandaşın kredi kartı borcunu yapılandırmayla uğraşırken, binlerce çiftçi arsalarını ipotek ederek özel bankalardan kredi kullandı.

Çiftçinin sırtındaki yük : İthalat

AKP iktidarının uyguladığı tarım politikaları nedeniyle üretici ithalata mahkum kaldı. Çiftçinin tüm girdileri ithalata dayalı olduğu için tezgaha çıkarılan ürünler neredeyse %200 zamlandı. Artan maliyet yükü nedeniyle satış rakamları düşen çiftçilerin kooperatiflerden ve özel bankalardan kredi kullanarak ayakta durmaya çalıştıkları, ancak binlercesinin icralık durumda olduğu öğrenildi.

Çiftçinin borcunda 190 kat artış var

Türkiye’de çiftçinin durumu, Mustafa Savaş’ın yerel seçimlere yönelik algı yaratmaya çalıştığı açıklamalarının tam aksi durumunda. Şu anda çiftçilerin borcunda 190 kat artış olduğu ve devletten de toplam 155 milyar alacaklı durumda olduğu kaydedildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2017’de toplam 41.2 milyar lira, 2018’in 9 aylık döneminde ise 29.3 milyar lira tarımsal kredi kullandırıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2017’de yaklaşık 600 bin ortağa kredi kullandırıldı. Bu ortakların 6 bin 867’si hakkında icra takibi başlatıldı.

Elektrik borcu nedeniyle icralık oldular

Günümüzde çiftçinin kazancı girdi maliyetlerine bile yetmezken bir de tarımsal sulamada kullandıkları elektrik nedeniyle icralık oldular. 2018’de elektrik borcunu zamanında ödeyemeyen 67 bin çiftçi faizli borçlu durumuna düşerken, 2 bin 666 çiftçi de sulamada kullandığı elektrik borcundan dolayı icralık oldu.

AKP iktidarıyla çiftçinin borcu 530 milyon liradan 101 milyar liraya yükseldi

Öte yandan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör’ün açıkladığı verilere göre, 2002 yılında çiftçinin kredi borcunun sadece 530 milyon lira olduğu ancak aradan geçen 16 yılın ardından Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2.1 milyon çiftçinin borcunun 101 milyar liraya yükseldiği öğrenildi.