Cem Celil Lale/HaberAydın - Aydın’da siyasi tabloyu yansıtmayan, seçmenin bile şaşkınlıkla karşıladığı anket sonucu yayınlayan Gezici Araştırma Şirketi’nin sonuçlarının mantıktan uzak olduğunu açıklayan Avrasya Kamuoyu Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, “Bunlar araştırmacı değil. Anket satan adamlar bunlar” dedi.

Anket sonuçlarının ücret karşılığında manipüle edildiğini söyleyen Özkiraz, “Bu tutarsızlıklar kesinlikle iyi niyetli değil. Birinci sebep iş alınamayan adaylara ‘çakmak’ yada iş alınan Cumhur adaylarına ‘kıyak’ olabilir. Umarım bu kadarla sınırlıdır çünkü bunun seçim sonuçlarına etkisi olmaz” dedi.

‘Seyyar anketçiyi bağlamışlar’

Açıklamalarına devam eden Özkiraz, “İkinci sebep ise ‘seçim nasılsa bitmiş adamlar hile yapacak, seyyar anketçiyi bile bağlamışlar’ dedirtmek ve seçmeni sandıktan uzaklaştırma gayreti olabilir. Bu da çok tutacak bir şey değil. Zira ‘nasılsa kaybettik’ diye oy kullanmaktan vazgeçecek insan sayısı fazla değil” ifadelerini paylaştı.

‘Hileye hazırlık ve vatandaşı hazırlama’

Gezici Araştırma Şirketi’nin anket sonuçlarını madde madde yalanlayan Özkiraz, “Üçüncü sebep ise en azından benim için en korkunç olanı. O da gerçekten bir hileye hazırlık ve vatandaşı hazırlama olabilir. Bunu yerel seçimlerde yapmanın çok kolay olmayacağını düşünsem de referandumda yaşadıklarımızdan sonra yoğurdu üflüyorum işte” dedi.

Aydın sonuçlarında matematik hatası

Açıklamasında Aydın’dan da bahseden Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz, “Seyyar anketçinin son anket rakamlarını Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarıyla karşılaştırdım. Sonuçlardaki yükselişe göre Cumhur İttifakı’nın Türkiye genelinde ortalama %8 kadar oylarını yükseltmiş olması gerekiyor. Antalya-Adana-Aydın-Hatay gibi illerde yükselişin +10 ile 16 puan olması gerekir” ifadelerini kullandı.