Cem Celil Lale/HaberAydın - Sayıştay’ın açıkladığı ve özellikle AK Partili belediyelere ilişkin tespit ettiği skandallar ülke gündemine oturdu. Konuyla ilgili muhalefet cephesinden peş peşe açıklamalar yapılırken AK Parti Aydın milletvekilleri ve İl Başkanlığı tarafından konu görmezden geliniyor. Türkiye’nin en çok konuşulan konusu haline gelen raporlarda teknik gezi adı altında Tayland gezisi düzenleyen, akaryakıt üzerinden vurgun yapan, 1 metre hortuma 78 lira ödeyen, 648 kişilik geziye 10 bin kişilik para ödeyen belediye bile var.

Vatandaş zamlardan nefes alamıyor, onlar lüks içinde yaşıyor

Amerika’yla yaşanan rahip Brunson krizi sonrası birçok ürüne zam yapılmıştı. Türk lirasının dolar karşısında değer kaybı sonrası artan fiyatlar nedeniyle vatandaş zor günler geçiriyor. Başta temel tüketim maddeleri olmak üzere akaryakıt, elektrik, doğalgaz gibi ürünlere yapılan zamlar nedeniyle vatandaşlar ay sonunu getirmekte zorlanıyor.

Vatandaşın ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu günlerde Sayıştay raporlarıyla belgelenen AK Partili belediyelerde görev başında olanlar lüks bir yaşam sürmüş. Belediyenin kaynaklarını kullanan AK Partili isimler Tayland’a sözde teknik gezi düzenlemiş.

Belediyenin aracıyla tatile gitmişler

Söz konusu raporlarda ortaya çıkan en büyük yolsuzluklardan bir tanesi de akaryakıt üzerinden yapılmış. Belediyenin araçlarına alınmış gibi gösterilen akaryakıt üzerinden vurgun yapanlar 100 kilometre yol giden arabaya 64 litre yakıt alınmış gibi göstermiş.

Sayıştay raporlarında belgelenen diğer bir konu ise AK Partili belediyelerde başkan ve diğer üst düzey bürokratların belediyenin aracıyla hafta sonu gezintisi yapması ve tatile çıkması. AK Partili Güngören Belediyesi'nin resmi araçlarını yaz tatillerinde ve hafta sonu özel işlerinde kullanıp, tüm yakıt, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin de belediye bütçesinden karşılayanlar olduğu belirlendi.

Vurgunun merkezi: ANKARA

Sayıştay raporlarında yazılana göre en büyük vurgunun yapıldığı adres AK Partili Ankara Büyükşehir Belediyesi. Raporda Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin kaçak su kullandığı belirtildi. Yine AK Partili Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eski Başkanı Melih Gökçek’in, KDV’yi düşük göstererek mal ve hizmet alım harcamalarını 3.3 milyar (katrilyon) lira eksik gösterdiği ortaya çıktı.

1 metre hortuma 78 lira

Sayıştay raporlarında yazılan en dikkat çekici konuların başında AK Partili Arnavutköy Belediyesi yer aldı. Arnavutköy Belediyesi tarafından satın alınan hortumun 1 metresine 78 lira ödenmiş. Metresi 78 liradan hortum satılmasının imkansız olması göz önüne alındığında aradaki farkın kimin veya kimlerin cebine gittiği merak konusu oldu.

Aydın milletvekilleri AK Partili belediyeler hakkında kamuoyunu aydınlatmalı

Sayıştay raporları tüm Türkiye’de yankı bulurken Aydınlılar’da AK Parti’nin Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş, Bekir Kuvvet Erim, Metin Yavuz ve Rıza Posacı’dan açıklama bekliyor. AK Partili belediyelerde tespit edilen yolsuzluklarla ilgili kamuoyuna açıklama yapması beklenen Aydın milletvekilleri ise şimdilik sessizliğini koruyor.