2023’te market poşeti fiyatı kaç lira oldu? Market poşetine zam geldi mi? Marketlerde 25 kuruşa satılan alışveriş poşetleri için yeni ücret tarifesi belirlendi. Marketten parayla poşet alan vatandaşlar 2023 yılında market poşet fiyatlarını araştırıyor. Peki, market poşeti ne kadar oldu?

Market poşeti fiyatı kaç lira oldu? 2023 market poşeti ne kadar? 1,2,3,4 poşet ne kadar sorusuna arama motorlarında cevap aranıyor. Marketlerde alışveriş yapan ve poşet alan kişiler 25 kuruş ücret ödüyordu. Peki, 2023 market poşeti ne kadar oldu?

MARKET POŞETİNE ZAM GELDİ Mİ?

Poşet ücretleri adet başına 25 kuruştan 38,5 kuruşa çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre artış vatandaşa yansımayacak, aradaki farkı marketler karşılayacak.

MARKET POŞETİ FİYATI 2023

2023 yılında da vatandaşlar bir poşet için 25 kuruş ödeyecek. Her poşet için fiyat artacak. Örneğin, 4 poşet satın alan bir kişi toplam 2 lira poşet ücreti ödeyecek.

MARKET POŞETİ PARALI MI?

Birçok Avrupa ülkesinde market alışverişlerinde kullanılan plastik poşetler için para ödeniyordu. Türkiye’de ise 1 Ocak 2019’dan beri market alışverişlerinde kullanılan plastik poşetler için ücret alınıyor.

Üç yıldır zam yapılmayan poşet fiyatı için 2023 fiyatı da sabit bırakıldı. 7153 sayılı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a eklenen Ek Madde 13 uyarınca, Türkiye'de poşetlerin ücretsiz verilmesi yasaklanmıştı.

Poşet fiyatının belirlenmesi için yılda bir defa toplanan Plastik Poşet Alt Komisyonunda sivil toplum kuruluşları 25 kuruş olarak devam edilmesini isterken market temsilcileri ise fiyatın 75 kuruşla çıkarılmasını istemişti.

Plastik poşet fiyatlarını 2019 yılında 25 kuruş olarak belirleyen ve 2022 yılında da bu fiyatı sabit tutan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, zincir market ve zincir mağazalara da yeni zorunluluklar getirmişti. Yeni yılla birlikte “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”a eklenen madde ile artık zincir market ve zincir mağazalar plastik poşetlerin yanında kâğıt, File veya Bez Çanta ve benzeri alternatif çok kullanımlık taşıma ekipmanlarından bulundurmak zorunda olacak. Söz konusu ekipmanlar, vatandaşların görüp kolayca erişebilecekleri şekilde kasa yakınlarına yerleştirilecek. İşletmeler bu ekipmanları, talep eden vatandaşlara ücretli ya da ücretsiz vermekle yükümlü olacak.