Asgari ücret zammı, 5500 TL maaş alan çalışanların yanı sıra dolaylı olarak tüm çalışanların maaş zammının belirlenmesinde etkili olacak. Asgari ücret toplantısı üçüncü kez 20 Aralık'ta gerçekleştirilecek, Bakan Bilgin tarafından Salı günü asgari ücret zammı müzakeresinde uzlaşmaya varılacağını duyurdu.

Geçim sıkıntısının en üst noktaya ulaştığı yıl sonunda vatandaşlar, gelecek olan asgari ücret zammı ile bir nebze rahatlamak istiyor. Yaklaşan seçimin de etkisiyle yüksek bir zam oranı bekleyen vatandaşları heyecanlandıran açıklama Bakan Bilgin’den geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, 2023 asgari ücretinin belirlenmesine yönelik gelecek hafta salı gününe işaret etti.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, asgari ücretle ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Bilgin, AK Parti Erzurum İl Başkanlığı ziyaretinde konuştu.

Toplantıda asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacaklarını ifade eden Bilgin, “Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız” dedi.

ASGARİ ÜCRET ÜÇÜNCÜ TOPLANTISI NE ZAMAN?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda 20 Aralık Salı günü yapılacak.

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, yeni yılda uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki üçüncü toplantının saati 14:00 olarak belirlendi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret tespit komisyonu görüşmeleri işçinin ‘zam artı vergi dilimi’ talebi, işverenin ‘enflasyon artı refah payı’ teklifiyle başladı.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret pazarlığını açlık sınırı olan 7 bin 785 liradan başlatacaklarını açıkladı.

Bu açıklamayla, Türk-İş'in yüzde 41.5 ve altındaki bir zam oranını kabul etmeyeceği kesinleşti.

Türk-İş'in 8 bin TL (yüzde 45.5), 8 bin 250 TL (yüzde 50) ya da 8 bin 500 TL (yüzde 54.5) gibi teklifleri değerlendirmeye alması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Geçtiğimiz yıllarda dört toplantı sonunda belli olan asgari ücret zammını bu yıl 3. toplantı sonunda belli olması bekleniyor.

İŞVERENLERİN TEKLİFİ 7 BİN 500 DÜZEYİNDE

Pazarlık masasında işveren temsilcilerinin 6 aylık enflasyon artı 10-15 puan refah payı formülünü gündeme getirmeleri bekleniyor.

Bu da TÜFE+15 refah payıyla bile zam teklifinin yüzde 30-35 civarında kalacağını, işverenin en fazla 7 bin 425 TL gibi bir rakamda pazarlık yürüteceğini gösteriyor.


Ancak bu yıl asgari ücreti pazarlık masasından çok seçim atmosferinin belirleyeceği ifade ediliyor.

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ 7 BİN 845 LİRA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; 2023 Yılında Geçerli Olacak Asgari Ücreti Belirleme Çalışmaları Kapsamında başlatılan araştırma sonuçları açıklandı.

Açıklamada, ”İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu” denildi.

TÜRK-İŞ ‘EN AZ 7 BİN 785 TL’ DEMİŞTİ

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, bugün başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi konuşmuştu.

Atalay, “Biz masaya 5 bin 500 lira ile oturmayacağız, açlık sınırı olan rakamla (7 bin 785 lira) oturacağız. Onun üzerinde işveren ve hükümet ne rakam getirecek görelim. Katılmadığımız bir rakam olursa o masada olmayız, bunu da imzalamayız” dedi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

TÜRK-İŞ BAŞKANI: ASGARİ ÜCRET TEKLİFİMİZ YOK

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret komisyonunda 7 bin 785 TL'yi gündeme getirmesinin ardından kendisine yöneltilen tepkilere yanıt verdi.

7 bin 785 TL'lik rakamın kasım ayı açlık sınırı verisi olduğunun altını çizen Atalay, açıklamalarının ‘iyi niyetli olmayanlar tarafından' çarpıtıldığına işaret etti.

Türk-İş tarafından belirlenen açlık sınırının kasım ayı itibarıyla 7 bin 785 lira, yoksulluk sınırının ise25 bin TL'yi aştığını anımsatan Atalay, “Biz kamuoyunun önüne çıkıp ‘Türk-İş 7 bin 785 lira açlık sınırının üstü konuşacak' dedik. Ama bazı iyi niyetli olmayanlar, ‘Türk-İş 7 bin 785 lira istedi' diye bizi yargılıyorlar. Bizim asgari ücretle ilgili bir teklifimiz yok. Biz açlık sınırını anlatıyoruz” dedi.

‘ÖNCE İŞVEREN VE DEVLETİN AÇIKLAMASINI İSTİYORUZ'

Atalay, bir otelde düzenlenen Türkiye Yol-İş Sendikası 12. Olağan Genel Kurulu'na katıldı.

Sendikanın olduğu yerde sadece asgari ücretin değil, ikramiyenin, yol parasının, çocuk parasının ve gıda yardımının konuşulması gerektiğini vurgulayan Atalay, “Biz 4 dönemdir asgari ücretle ilgili bir teklif sunmuyoruz. Önce işveren ve devletin açıklamasını istiyoruz. Çünkü kamuoyu, Türk-İş'in ağzından bir rakam çıktığında o rakamdan aşağı inmeyeceğini biliyor” diye konuştu.

‘MASADA ASGARİ ÜCRETLİ DE OLSUN'

“O masada olmayan herkes görüş bildiriyor, bize katkı sağlıyor ama bunun bedelini biz ödüyoruz” diyen Atalay, “Bana ‘pazarlık aşağıdan başlar mı?' diyorlar. Biz bunun üstünü konuşacağız, 8-9 olur, teklif önümüze bir gelsin. İnşallah bu son olur, o masada bir de asgari ücretli olur” diye konuştu.

Atalay, “12 Eylül'ün getirdiği bir sistem var. Diyor ki; ‘Asgari Ücret Tespit Komisyonu 15 kişiden oluşacak. 5 hükümet yetkilisi, 5 işveren, 5 işçi.' Bu sistem 41 senedir devam ediyor. O masada asgari ücretli de olsun dedi.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİNDE EKONOMİK VERİLER MASAYA YATIRILACAK

Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından önem taşıyan ikinci toplantıda, temel ekonomik veriler masaya yatırılacak.

Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin, ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşacağı toplantıda, tarafların ilk rakamları da telaffuz etmesi bekleniyor.

GELİR VERGİSİ TARİFESİNİN DÜZENLENMESİ TALEBİ

Öte yandan, Komisyonda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ'in, gelir vergisi tarifesinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması konularını da toplantıda gündeme getireceği öğrenildi.

Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında basına kapalı gerçekleşen ilk toplantıda, işveren heyetine, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yapmıştı.

Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptırdığı asgari ücret anketini taraflarla paylaşmış, ankette işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerdekilerin 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisinin net 7 bin 845 lira olduğuna yer verilmişti.