Kripto parada Dump terimi, kripto para birimi endüstrisinde "pompalama" olarak bilinir. Yasadışı işlemler olarak kabul edilen pompalama bir dolandırıcılıktır. Dump terimi ile ilgili en iyi bilinen dolandırıcılık yöntemleri ise şu şekildedir;

●       Sahte haber,

●       Sosyal medya aracılığıyla kullanıcılara mesaj gönderme,

●       Yanıltıcı kripto para değerleri ile ilgili çeşitli mesajları yayma.

 Kripto parada dump, bir kişi veya kişilerin kripto borsa içerisinde dijital bir varlık ile kâr elde etme amacı anlamına gelir. Dump terimi, değersiz madeni paranın talebini ve fiyatını arttırmak için ilgili madeni paranın önemli miktarlarda satın alınmasını belirtmek için kullanılır. İlgili madeni paranın daha sonra dolandırıcılıktan kâr elde etmek için daha yüksek bir fiyattan satışı yapılır. Kripto parada dump piyasası arz ve talepler için kripto yatırımcılarının hisse değişikliklerine doğal olarak tepki vermesi için de kullanılır. Genel olarak kullanıcıların kolayca ikna edilebilmesi için önemli ölçüde masraflar gerektirmeyen anonim paralar tercih edilir. Bitcoin'in yüksek maliyeti nedeniyle bir kripto para rekabeti oluşturmak için nadiren kullanılır.

Kripto Parada Dump Tespiti Nasıl Olur?

Kripto parada dump tespitini belirlemek ancak hazırdaki kazancın kaybından sonra mümkün olmaktadır. Dump tespitinden emin olmanın bazı yolları mevcuttur. Dump Tespiti için bu yollardan bazıları şu şekildedir;

●       Dump sisteminin en büyük işaretlerinden biri kripto para fiyatını etkileyen herhangi bir haber veya faaliyet olmaksızın bir madeni paranın aniden yükselmesidir. Bir kişi veya grubun tanıtım faaliyetleri sonucunda kripto para fiyatının arttığı veya habersiz hisse değişimi farkedilirse bu büyük ihtimalle dump sistemidir.

●      YouTube, Reddit ve Telegram gibi platformlarda insanlara para kazandıran faaliyetlerle ilgili sahte yorumlar, mesajlar ve reklamlar paylaşıldığı görülür. Mesajlar genellikle hazırdaki paranın anında ikiye katlanacağını vaat eder. Bu mesajlar genellikle dump sistemiyle ilgili kişilerden gelen yanlış reklamlardır.

●       Facebook, Twitter ve YouTube'da küçük bir borsa değerine sahip bir madeni paranın aniden ortaya çıkması, madeni paranın dolandırıcılar tarafından dump edildiğinin bir işaretidir. Dump şemaları genellikle yeni ve küçük hedefi olan altcoinleri hedefler. Bu önemli bir durumdur çünkü Bitcoin veya Ethereum gibi kripto paraların fiyatlarını yükseltmek genelde daha fazla paranın transfer edilmesini gerektirir.

Kriptoda Dump Kaçınma Yöntemleri Hangileridir?

 Kripto para birimlerinin değerleri kullanıcı alım ve satım işlemlerine göre yükselebilir veya düşebilir. Bir kripto para biriminin fiyatının kısa bir süre içinde yükselmesi veya düşmesi yasadışı bir işlem olarak kabul edilir ve kripto para piyasasında güvensizliğe kripto para üretiminin devamsızlığına neden olur. Kripto para piyasasında dalgalanmaların oluşması piyasada uzun süredir bulunan kullanıcılar için olduğu kadar piyasada işlem yapmaya yeni başlayanlar için de sorun yaratabilecek bir durumdur. Bu durumdan etkilenen kripto para ticareti bu nedenle tüm kullanıcılar için sorun yaratan bir durum olma niteliği taşır. Kripto para birimlerine yatırım yaparken yatırımcılar kripto para biriminin geçmişteki dump hareketlerinden etkilenip etkilenmediğini kontrol eder. Sosyal medya aracılığıyla toplanan yatırımcılar toplu olarak kripto para alım işlemi yaptıklarında bu durum dolandırıcıların kripto parada dump yapmalarına neden olmaktadır. Bu duruma neden olan kripto para yatırımcılarının kripto para yatırımı sonucunda olumsuz sonuçlar alma ihtimalleri de oluşmaktadır. Kripto para biriminin fiyatındaki ani artışın ana nedeni kripto paranın küçük hacmidir. Hacim küçük olduğu için toplu alımlar yapılmakta ve bu durum da kripto para biriminin birim fiyatının yükselmesine neden olur. Ayrıca birim fiyatı yüksekmiş olan kripto paraya dump yapmak bu nedenle dolandırıcılara kazanç açısından her zaman cazip gelir.