Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çin’in uluslararası toplumla birlikte ekonomik, bilimsel ve teknolojik zorbalığa karşı çıkmaya devam edeceğini vurguladı.

Zhao, günlük basın toplantısında, bir gazetecinin çok sayıda ABD’li büyük yarı iletken şirketin 5. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na katıldığına ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Zhao, küresel çip endüstrisi zinciri ve tedarik zincirinin oluşumu ve gelişiminin piyasa kuralları ve şirketlerin tercihlerinin ortak etkisinin sonucu olduğunu kaydetti.

Bazı ülkelerin devlet gücünü kötüye kullanarak, bilim, teknoloji, ekonomi ve ticaret sorunlarını siyasileştirmeye, araçsallaştırmaya ve silah olarak kullanmaya çalıştığına, Çin’e kötü niyetli abluka, baskı ve zorla ayrıştırma uyguladığına işaret eden Zhao, bu girişimlerin uluslararası ticaret kurallarını bozmanın yanı sıra, küresel piyasayı böleceğini, küresel endüstri ve tedarik zincirlerinin güvenliğine ve istikrarına büyük zarar vereceğini ifade etti.

Zhao, bunun gibi bencil ve zorlayıcı girişimlerin kimseden destek alamayacağını ve nihayetinde kendisine zarar vereceğini belirtti.

Çin’in uluslararası toplumla birlikte dünya ekonomisinin sistemi, kuralları ve temelinin istikrarı ile küresel endüstri ve tedarik zincirlerinin güvenliğini ortaklaşa koruyacağına dikkat çeken Zhao, Çin’in  5. Çin Uluslararası İthalat Fuarı vesilesiyle, dışa açılmaya devam edeceğini, diğer ülkelerden şirketlerin Çin’e yatırım yapmasına ve Çin’de iş kurmasına kolaylık sağlayacağını dile getirdi.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı