Dr. Pınar Atılkan, doğru sanılan bilgileri ve doğruları hakkında açıklamada bulundu.

Atılkan, sütün az olması nedeniyle bebeğin ağladığı algısının yanlış olduğunu aksine, her annede bebeğine yetecek kadar süt olduğunu belirtti.

Sütün sulu ve açık renk olması nedeniyle kalitesiz oldugu inanışının yanlış olduğunu belirten Atılkan, bebeğin bağışıklık sistemini destekleyen koyu sarı ve yoğun bir süt olan kolostrum, içeriğinden dolayı bu görünümde olduğunu söyledi.

Dr. Pınar Atılkan, ek besine geçildiğindede bebeğin anne sütüne ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Temel besinin 8. aya kadar yüzde 70-80 oranında anne sütü olması gerekiyor. Bebek büyüdükçe anne sütünün miktarı da değişiyor. Örneğin, 9-12 aydan sonra besinlerin yarısı anne sütünden yarısı da ek besinden sağlanmalı. Tamamlayıcı beslenmeye de 2 yaşına kadar anne sütü ile beraber devam edilmelidir.” dedi.

'Göğsüm çok küçük bu nedenle sütüm az olabilir' yanılgısına kapılan anneler için Atılkan, sütün miktarı ile kalitesinin anne memesinin boyutundan bağımsız bir durum olduğunu vurgulayarak, “Her annenin sütü bebeğine yeterli geliyor, dolayısıyla annelerin endişelenmelerine gerek yok.” ifadelerini kullandı.

Bebeğin mümkünse ilk 4-6 hafta, zorunlu haller dışında, biberonla beslenmemesi gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Atılkan, “Beslenmek için biberon zorunlu olsa bile anne bebeğini yine emzirmelidir. Zira, yaşamsal faydalarının yanı sıra anne sütü çok daha kolay sindirildiği için bebek daha sık besleniyor.” şeklinde konuştu.

Anne sütü ikiz bebeklere de rahatlıkla yetecek miktarda oluyor. Hatta anneler ikiz bebeklerini eş zamanlı bile besleyebiliyorlar. Bunun için çeşitli emzirme pozisyonları öneriliyor. Atılkan, annelerdeki, ikiz bebeklere süt yetmez algısınında yanlış olduğunu hatırlattı.

Son olarak 'formül mama versem bebeğim daha iyi uyur ve daha çok kilo alır' diyen anneler için açıklamada bulunan Dr. Pınar Atılkan şunları söyledi:

“Anne sütünün sindirimi ise çok daha kolaydır. Bu nedenle anne sütü ile beslenen bebekler daha huzurlu uyurlar ve daha çok kilo alırlar. Ayrıca anneyle bağ kurdukları için kendilerini güvende hissederler.”
Hibya Haber Ajansı