Dr. Yıldız'a göre, mevsimsel alerjiler bağışıklık sisteminin; küf ve polen gibi dışarıdaki bazı faktörlere karşı aşırı reaksiyon göstermesinden dolayı oluşuyor. Mevsimsel alerjinin tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte, buna giderek sterilize edilen ortamların; çocukların bağışıklık sistemlerini düşürerek, günlük mikroplara karşı maruziyetini azalttığı belirtiliyor.

Sonbaharda havaların soğuması, okulların açılması ve kapalı mekanlarda geçirilen zamanın artmasıyla üst solunum yolu enfeksiyonlarında da artış olduğunu, enfeksiyonların kolayca bulaş imkanı bulduğunu söyleyen Dr. Muammer Yıldız, enfeksiyonların da alerjik bulguları tetikleyebildiğinin altını çizdi.

Çocuklarda sonbaharda görünen bazı belirtilerin alerji kaynaklı olduğuna vurgu yapan Dr. Yıldız belirtileri şöyle sıraladı:

"Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun yanması ve burun kaşıntısı
Hapşırma 
Gözlerde kızarıklık, yanma, sulanma
Gözaltlarında mavimsi ve mor renkli görünüm
Geniz akıntısı
Öksürük, hırıltı, nefes darlığı 
Uykuda terleme"

Dr. Muammer Yıldız, yukarıdaki belirtilerin ortaya çıkması durumunda tedavinin gecikmemesi adına bir an önce hekime başvurulması gerektiğini söyledi.

Çocuklarda görülen alerjiye karşı neler yapılabileceğine de değinen Yıldız, şöyle devam etti:

"Burun, dudak ve göz çevresine ince bir tabaka vazelin sürerek polenlerin vücuda girişini engelleyebilirsiniz.  Çocuklarınızı ellerini sık yıkamaları ve gün içerisinde ellerini yüzüne sürmemeleri, arkadaşlarıyla sosyal mesafeye dikkat etmeleri konusunda bilgilendirin. 

Soğuk havalarda evde kullanacağınız ısıtıcılar odanın nem oranını düşürüp havayı kurutabileceğinden odayı düzenli aralıklarla havalandırın. Çocuğunuzun uyuduğu odada çok fazla eşya bulundurmayın. Çiçek, oyuncak, battaniye, halı gibi eşyalardan da uzak tutun. Çocuğunuza yünlü ve tüylü giyseler giydirmeyin. Çocuğunuzun nevresimini en az 60 derecede yıkayın. Çamaşırları çocuğunuzun yanında kurutmayın, boş olan bir odada kurutun."

Hibya Haber Ajansı