Çinli bilim insanları, Chang'e-5 Keşif Aracı’nın getirdiği ay toprağındaki minerallerde yüksek oranda su bulunduğunu keşfettiler.

Uzaktan algılamayla Ay yüzeyinde suyun (OH/H₂O) her yerde mevcut olduğu tespit edildi, ancak doğrudan numune analizi kanıtının olmaması nedeniyle, ay yüzey suyunun kökeni ve dağılımı tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Maden suyu içeriği ve hidrojen izotop arasındaki oran

 Kısa süre önce Chang'e-5'in getirdiği ay toprağı örnekleri üzerinde araştırma yapan Çin Bilimler Akademisi Jeokimya Enstitüsü araştırma ekibi, Kızılötesi Spektroskopi ve Nano-İyon Probları ile yaptığı analiz sayesinde, Chang’e-5 Keşif Aracı’nın mineral yüzeyinde güneş rüzgarı etkisiyle ortaya çıkan büyük miktarda su keşfettiler ve güneş rüzgarı implantasyonunun Chang’e-5’in getirdiği ay toprağında en az 170 ppm  su oluşumuna katkı sağladığı tahmininde bulundu.

Chang'e-5’in mineral yüzey mikro yapısının TEM görüntüsü

Transmisyon elektron mikroskobu ve enerji spektrum analizine göre, güneş rüzgarının etkisinden dolayı su oluşumu ve korunması, esas olarak mineralin maruz kalma süresinden, kristal yapısı ve bileşiminden etkileniyor.

Söz konusu araştırma, ay yüzeyi minerallerinin önemli su "rezervuarları" olduğunu kanıtlayarak ay yüzeyinin orta enlemlerinde suyun dağılımı için önemli bir referans sağlıyor.

Son veriler, kısa süre önce uluslararası akademi dergisi “Nature Communications”ta yayımlandı.

 Chang'e 5, Çin Ay Keşif Programı'nın devam etmekte olan uzay misyonudur.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı