Gündem

Talep patlaması yaşanıyor! 100 bin kişiye iş fırsatı

Düğün sezonun gelmesi ve yasakların kalkması ile evlenecek kişilerin ilk durağı mobilya sektörü oldu.

Abone Ol

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde etkisini sürdüren koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık olarak bir buçuk yıldır çeşitli tedbirler uygulanıyordu. Ancak aşılama sürecinin ülkemizde hız kazanması ile birlikte kademeli normalleşme sürecinde adımlar atılmaya başlandı. Son olarak 1 Temmuz'da alınan kararlar doğrultusunda sokağa çıkma, seyahat ve düğün törenlerine getirilen yasaklar tümüyle kaldırıldı.

Bu kapsamda yasakların kalkması ile ertelenen düğün törenleri yapılmaya başlandı. Düğün sektöründeki bu hareketlilik ve pandemide evinden sıkılan kişilerin mobilya sektörüne yönelmesi ile büyük bir talep patlaması yaşanıyor. Bunun yanı sıra Avrupa ve ABD'nin de bulunduğu dış pazardan gelen talepte eklenince mobilya sektöründe taleplere yetişebilmek için ilk defa çift vardiya sistemi uygulanmaya başlandı.

Mobilya sektöründe büyük patlama! Mobilya sektöründe yaşanan talep patlamaları uzun süredir sektörde yaşanan hammadde sorununu akıllara getirdi. Ülkemiz mobilya sektörünün başta gelen hammaddeleri olan MDF ve yonga levha üretiminde ilk sırlarda yer alsa da geçtiğimiz yıl bir takım sorunlar yaşamıştı.

HAMMADDE SORUNU YAŞANIYORDU Bunun nedeni ise başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, kendi ülkelerinin taleplerini karşılayamayan ülkeler gözlerini Türkiye'nin mobilya sektörüne çevirdi. Dış pazarın ihtiyaçlarının karşılanması ise ülkemizdeki taleplere cevap verilememesine neden oldu.

YABANCI ÜLKELER NEDEN OLDU zellikle Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Polonya gibi Doğu Avrupa ülkeleri ile İran ve Cezayir gibi ülkelerin Türkiye yönelmesi mobilya sektöründe kısa süreli bir hammadde sorunu yaşattı.

TİCARET BAKANLIĞI KONUYA EL ATTI Yaşanan bu soruna çözüm ise Ticaret Bakanlığı'ndan geldi. Ahşaptan yonga, lif levha ile kereste ürünleri ihracını da listeye ekleyerek hammadde sorunu çözdü. Yine olası bir sorun yaşanmaması adına ise bu ürünlerin ihracatını sınırlama getirerek 5 Haziran günü Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu çözüm sonucu sektör hem nefes aldı hem de taleplere yanıt vermeye başladı.

MOBİLYA SEKTÖRÜ İHRACATTA GÖZDE OLDU Öte yandan son yılların en çok ihracat yapan sektörü ise 2019 yılından bu yana mobilya sektörü oldu. İlk sıralarda konumlanan sektör dış pazarda tanınması, mobilyaların kalitesi, tasarımı, uygun fiyatı ve hızlı teslimatı derken en çok tercih edilen ülke oldu. Bu gelişmeler kapsamında ülkemiz 2020 yılında 3.5 milyar dolarlık ihracat yaparak adından söz ettirdi.

DIŞ PAZARDAN TALEP ARTTI Amerika ve Avrupa başta olmak üzere birçok yabancı devlet gerek yaşam alanları gerekse iş alanları için mobilya sektörü olarak Türkiye'yi tercih etmesiyle hem iç pazarda hem de dış pazarda talepler arttı.

İSTİHDAM ARTTI Bu taleplerin karşılanabilmesi adına yeni yatırımlar ile sektörde bir büyümenin olacağını vurgulayan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ile Türkiye Mobilya Sanayicileri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, sektörün hem iç hem dış talebe yetişebilmek için yeni yatırımlarla üretim kapasitesini artıracağını belirtti.

MOBİLYA SEKTÖRÜNDE ÇİFT VARDİYA BAŞLADI Sektörün şuan için 10 milyar dolarlık bir üretim kapasitesi olduğunu ve bunu 25 milyar dolara çıkarmak istediklerini söyleyen Güleç, bazı fabrikalarda taleplerin karşılanması için çift vardiyaya geçildiğinin altını çizerek, Ek yatırımlarla kapasitesini artıran, yeni tesis kuran ve hatta kurmayı planlayan da çok sayıda girişim bulunuyor. Bütün bu yatırımlarla 2022’nin sonunda kadar 100 bin yeni istihdam talebimiz olacak.

MOBİLYA SEKTÖRÜNDE BÜYÜME ŞART OLDU Sözlerine devam eden Güleç, hatta bazı fabrikaların iki vardiya ile yetinmeyip üçüncü vardiyayı planladıklarını dile getirdi. Taleplerin bu kadar artmasının ardından mobilya fiyatlarındaki son duruma ilişkin olarak Dünyada kereste, MDF, yonga levha gibi emtia ürünündeki yüksek fiyat artışının iç piyasadaki hammadde fiyatını da etkilediğini vurguladı.

HAMMADDE FİYAT ARTIŞI MOBİLYA FİYATLARINI ETKİLİYOR Ahmet Güleç, hammadde piyasasındaki artışa vurgu yaparak "Tüketiciye aldığı mobilyada ocaktan bu yana yüzde 15 fiyat artışı olarak yansıdı, eylüle kadar yüzde 30'u bulur. Örneğin, 500 bin liralık bir daire için ocakta en az 50 bin liralık mobilya talebi olurken, fiyat artışıyla bugün 60 bin lira, eylülde ise 70 bin lira harcama anlamına geliyor" dedi.